Туристическото министерство подготвя законодателни промени

5313
Туристическото министерство подготвя законодателни промени
Снимка: Thinkstock

Министерството на туризма подготвя промени в законодателството за по-добра защита на потребителите, когато платена организирана екскурзия не се осъществи. На среща в понеделник с представители на браншови организации ще се обсъдят предстоящите промени, съобщават от ведомството.

Планинските хижи у нас ще се категоризират с еделвайси

Министерството на туризма обяви наредбата за категоризация на планинските хижи за обществено обсъждане, съобщиха от ведомството, цити...

Изпратено е и писмо до Комисията за финансов надзор. Целта е да се проучат възможностите за по-добри условия на туроператорските застраховки и по-ефективен контрол в сектора.

Спешните промени в закона се налагат заради поредния случай, при който туристическа фирма оставя без почивка в началото на месеца над 200 души, които вече трябваше да бъдат в Италия. На 29-и април туроператорът и туристически агент "Арайвалс ИДИ“ ООД е изпратил уведомление до своите партньори, че не може да извършва дейността си и започва процедура по несъстоятелност. Веднага е установен контакт с Комисията за защита на потребителите и са изпратени на място експерти на Министерството на туризма.

Установено е, че за предстоящите празници са продадени туристически пакети за Сардиния, Римини и Лефкада Гърция, които пътувания няма да се осъществят. Министерството на туризма е поискало да бъде наложена имуществена санкция, тъй като не е уведомено от фирмата за започналата процедура по несъстоятелност, съгласно Законът за туризма.  Според получената информация, фирмата има сключена застраховка "Отговорност на туроператора", валидна до 8 юли тази година, с лимит на отговорността 900 000 лева.

 

Министерството на туризма вече е със законен статут

Народното събрание одобри Закона за изменение на Закона за туризма на второ четене, предаде БГНЕС. В мотивите на вносителите е посочен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com