Трябва дискусия за данъчната политика, призовават от БАН

6630
Трябва дискусия за данъчната политика, призовават от БАН
Снимка: БАН

Трябва да започне дискусия за данъчната политика на България. Това заявиха от Института за икономически изследвания при БАН по време на пресконференция, на която институтът представи годишния си доклад за икономическо развитие и политики в България.

"Имаме проблем с данъчните ставки. Постоянно се хвалим, че у нас те са ниски. От гледна точка на бизнеса това е добре, но от гледна точка на факта, че искаме да покриваме някакви разходи (публични, бел.ред.) с тях, това не е добре", заяви доц. Виктор Йоцов от БАН, един от авторите на доклада. "Очевидно е, че по някое време данъците трябва да се вдигнат", каза той.

Не само не работим и не учим, но и не искаме да го правим

Всеки пети в България нито работи, нито учи, нито има намерение да го прави. Това води до 2 млрд. лева загуба за българската икономика,...

По думите му от Брюксел в скоро време ще обърнат внимание на данъчните ставки в България, а същевременно имаме проблем и със събираемостта на данъците - най-вече на акцизите. Според икономистите на БАН е необходимо преосмисляне на данъчната политика чрез намаляване на тежестта на косвените данъци във времето.

Йоцоф обясни още, че от няколко години казусът с дълга е скрит проблем, но драмата не е в размера му, а в темповете на растеж. "Драмата е, че ние не знаем за какво се разходват тези средства", каза още той. За нестабилни икономически и политически страни, каквато е нашата, дори и едни по-относително ниски нива на дълга могат да се окажат проблемни, ако пазарите изведнъж оттеглят доверието си от страната, отчитат още от Института.

Нашите прогнози сочат, че към края на 2017 г. държавният дълг ще надхвърли 31% от БВП, казаха в доклата си икономистите от БАН. Това, което прави картината по-малко мрачна, е, че нивото на публичния дълг в България все още е ниско, особено на фона на преобладаващата част от страните в ЕС. Това е безспорен факт, но ще е погрешно ако се възприеме политика на „постепенно увеличаване на дълга“ с надеждата, че това не би навредило на икономиката. Такава политика е оправдана само ако предлага сериозни структурни реформи, а такива не се очертават и не се предлагат, се казва в анализа.

Какъв растеж на българската икономика прогнозират от БАН и какво е положението с износа от страната може да прочетете в Expert.bg.

Няма да променяме данъчната си политика, отсякоха от кабинета

2015 година ще е много особена по отношение на евросредствата предвид обема им. Целта ни е до края ѝ да имаме усвоени 4,3 млрд.лв. Вече...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика