Тренчев: Писна ми от липсата на реформи при бюджета

20155
Тренчев: Писна ми от липсата на реформи при бюджета
Снимка: БГНЕС

След като се запознахме с проекта за бюджет за 2015 г. сме на мнение, че в него няма идея за реформа. Той се разминава с управленската декларация. Това заяви пред журналисти Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа", предаде БГНЕС.

По един механичен начин се казва дай да махнем още 10% навсякъде - нещо, което съм виждал вече толкова пъти, че ми е омръзнало, защото може някъде съкращенията да са 30%, някъде да са 100%, а някъде да се добавят хора, каза Тренчев. Той уточни, че има абсолютно излишни структури, има и такива, в които хората не достигат.

Имаме определени питания за тези 8 млрд. лева дълг и кое накъде ще отиде. Не се плаша от това да се вземе заем, а от това как ще се изразходва, защото в България доста заеми са отишли не по предназначение, посочи президентът на КТ "Подкрепа". Той заяви, че именно затова ще предложи механизъм за обществен контрол за разходването на тези заеми. Иначе ще натоварим и правнуците си, което не е желателно, добави той.

Според него, ако не се налее ликвидност в енергетиката има опасност тя да спре напълно. Помолен да използва риториката на Симеон Дянков и да определи бюджета за догодина Тренчев заяви, че Симеон Дянков е толкова велик, че никой не може да се сравнява с неговия начин на мислене. Симеон Дянков беше пълен идиот, уточни Тренчев.

Внасят до края на седмицата проекта на Бюджет 2015

До края на седмицата ще внесем законопроекта за „Бюджет 2015”, в който основен принцип е нормализиране на дефицита под 3%. ...

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов заложи на европрограмите като инструмент на политика за икономически растеж. "Още до края на тази година имаме намерение всички забавени плащания към изпълнителите по договори, свързани с управление на европейски фондове, европейски проекти, да бъдат разплатени в рамките на правилата", обясни той и добави, че в последните месеци се наблюдава стегнирало поведение, което не работи продуктивно за елементите на растежа, които за нашата икономика са ограничени.

Днес, от 17:30, започна т.нар. Тристранка - срещата между синдикатите, бизнеса и държавата относно държавния бюджет. Един от големите спорове по темата е относно минималната работна заплата - предвижда се тя да се увеличи с 20 лева чак от 2016 година. Друг спорен въпрос е увеличението на средствата за борба с безработицата. Синдикатите искат поне 15%, докато бизнесът не е съгласен с това.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика