Транспортното ведомство чака инвеститор за летищата в София и Пловдив

7931
Транспортното ведомство чака инвеститор за летищата в София и Пловдив
Снимка: БГНЕС

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията има идея да предложи Летище "Пловдив" на концесия, очакваме да постъпи в съвсем кратки срокове инвестиционно намерение от потенциален инвеститор. Това каза от парламентарната трибуна министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, предаде "Фокус".

"Към летището е проявен интерес от компании както от региона, така и от по-далечни държави като Китай. Броят на самолетните движения на гражданско летище за обществено ползване през 2013 година 3657 или 12,8% по-малко в сравнение с 2012 година, когато самолетните движения са били 4193. Обслужените пътници на летището през 2013 година са 92 097 пътника за разлика от 2012 година, когато те са били 88 704, което показва ръст на пътникопотока с 3,8%", обясни Московски. По думите му при обработените товари се наблюдава спад с 67%.

На концесия се предвижда да бъде предоставено и Летище София, стана ясно от отговора на друг въпрос към Ивайло Московски. "Целта ни е да се привлече сериозен оператор, който да развие Летище София като регионален хъб", каза транспортният министър. Още в програмата на ГЕРБ преди изборите е било записано, че по отношение на пристанищната и летищна инфраструктура ще се използва механизмът на концесията, каза Московски.

Орли и зайци пречат на самолетите на Летище Пловдив

Самолет на нискотарифната компания Ryanair се е приземил аварийно на Летище Пловдив, след като орел е ударил крилото му. Пет часа по-къ...

"С предоставянето на концесия се цели да се прехвърли от държавата върху концесионера експлоатационният пазар на екологичен риск и риска от поддържане и инвестиране в гражданско летище. Функциите на държавата остават регулаторно-контролни", посочи Московски. В момента за Летище "София" се извършват концесионните анализи, които ще са базата за определяне на финансови и икономически показатели на концесията и на основните задължения на концесионера. "В Европа не се сещам да има летище, което да има държавен оператор", подчерта министърът на транспорта.

Какво още каза Московски за летище "Пловдив" прочетете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика