Трайчо Трайков пита Орешарски дали сме дали 100 млн. евро гаранция за "Южен поток"

31574
Трайчо Трайков пита Орешарски дали сме дали 100 млн. евро гаранция за "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Има ли дадена гаранция за започване на строителство на "Южен поток" на българска територия? Този въпрос официално беше зададен от бившия енергиен министър Трайчо Трайков, който е член на Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Трайков попита задочно премиера Пламен Орешарски дали Българската банка за развитие (ББР) и Българската агенция за експoртно застраховане (БАЕЗ) са издали гаранция за 100 млн. евро за строителството на "Южен поток" в България. По думите му правителството се готви през ББР и БАЕЗ да направи участието на страната в „Южен поток“ финансово необратимо чрез гаранцията за започване на строителството, независимо, че то може да не се случи. Ако трябва после да се спре, забави, промени проектът, тези 100 млн. трябва да се платят от българските данъкоплатци, обясни още Трайков.

ЕК препоръча на Сърбия да спре изграждането на "Южен поток"

EK препоръча на Сърбия да прекрати строителните действия по проекта “Южен поток”, пише днес сръбският вестник ”Полити...

Вече говорим за потенциални опасности за страната ни от „Южен поток“, твърди Трайков. Информирахме, че „Газпром“ пише българското законодателство в сектора в разрез с европейските ангажименти на България, за поръчките за милиарди за „свои“ фирми, за влагането на пари за дейности, които не са законовообосновани. Принудихме Стойнев и Орешарски да декларират, че няма да правят нищо по „Южен поток“, което би имало лоши последици за България. Орешарски обеща да замрази проекта до изчистването на всички въпроси по него, но ето че възниква този за банковата гаранция от ББР, посочи още Трайчо Трайков.

Банковата система

Реформаторският блок за пореден път настоява да се прояви политическа воля от сегашното правителство и министърът на финансите да изпрати писмото, с което предлага на БНБ да заяви в единния европейски банков надзор желание България да стане член на този механизъм, коментира Гроздан Караджов, секретар на Гражданския съвет на Реформаторския блок. Според него така ще се избегнат рисковете от бъдеща банкова криза, защото банковата ни система ще бъде надзиравана по европейски механизъм с участието на европейски надзорници.

Реформаторите предложиха по случая с КТБ да се назначат специализирани фирми за разследване на банкови измами. Караджов подчерта, че подобни фирми са работили по време на кризата в Кипър и само за два месеца са разрешили ситуацията. Той изрази притеснението на Блока от неизпълнението на решенията, за които бе постигнат консенсус при президента – присъединяване към единния европейски банков надзор и назначаване на външни експерти, които да проверят ефективността и независимостта на българския банков надзор.

Президентът на Македония подкрепя "Южен поток"

Македонският президент Георге Иванов подкрепя реализацията на проекта "Южен поток". Това заяви държавната глава на балканската страна в...

Любен Петров, зам.-председател на СДС коментира констатацията на премиера Орешарски от днес, че национализацията на една банка е най-скъпото нещо, което ще бъде платено от всички български граждани. Тези думи пораждат следния въпрос – дали той е толкова прехвален финансист или за пореден път показва, че е зависим от други интереси, попита Петров. Затова този кабинет трябва незабавно да си подаде оставка и да се върне доверието в българската политическа система, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика