Трайчо Трайков: Цените на горивата у нас са надути

5739
Трайчо Трайков: Цените на горивата у нас са надути
Снимка: БГНЕС

С до 10% глоба от оборота е наказанието за картел на пазара на горива. А ако има директно бъркане в джоба на собственика, нарушил правилата, би било по-ефективно, смята бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

Според Трайчо Трайков в Европа се печели с до 5-6 стотинки на литър и 1-2% при продажбата на горива, а в България - шест-седем пъти повече. Лятото у нас цените бяха много надути заради отпускарския сезон, но смятам, че сега ще има спад до под 2 лева на литър, подчерта бившият енергиен министър в сутрешния блок на bTV.

Национален протест срещу високите цени на горивата утре в цялата страна

Национален протест срещу високите цени на горивата ще се проведе утре, 1 септември, в София и други градове у нас. "Българи, дойде вре...

Нямаме правомощия да кажем на някого защо продаваш с марж от 35-40 стотинки, отвърна говорителят на КЗК Марио Гаврилов. Не ви ли се струва странно, че в един ден всички свалят от 2,30 на 2,24 лева? С 30-40 стотинки дизелът трябва да е по-евтин в България, отколкото сега, подчерта Трайков. "За да се докаже картел на горивата, трябва някоя от фирмите да се почувства недоволна и да натопи другите фирми", каза Гаврилов. По думите му трябва да има много сериозна лична наказателна отговорност на управителите на компании, участвали в картел.

Още преди четири години сме посочили, че достъпът и наемът на акцизния склад е доста скъп. Предстои да установим дали това се е променило, дали има картел и по отношение на складовете, посочи Гаврилов.

В защита на КЗК докладът от 2012-та година за картел на бензиностанциите „беше пръст в раната”, каза Трайков. А Гаврилов отказа да влиза в задочна полемика с лидера на ДСБ Радан Кънев, който намекна, че КЗК е на ДПС вече 12 години. С промените в закона нито един от сегашните членове на КЗК няма да остане, а мандатът изтича, единствено каза Гаврилов.

Припомняме, че според премиера Бойко Борисов и шефа на Агенция „Митници” Ваньо Танов картел на големи бензиностанции има – можело да се види от цените. Борисов и Танов заявиха това преди да има анализ на КЗК на пазара. Последният такъв беше правен в продължение на две години и оповестен през 2012-та година.

ДАМТН намери и бензиностанция, която сипва повече гориво

При информацията за 87 разходомера, които са отчитали по-малко гориво от действително сипваното на клиенти, се оказа, че в София имало ...

На 24 август тази година петролът сорт Юралс достигна малко над 40 долара на барел - историческо дъно. Този петрол е основната суровина, ползвана от "Лукойл Нефтохим" за производство на горива.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com