Топлофикациите се правят на ударени по европейска директива

58400
Топлофикациите се правят на ударени по европейска директива
Снимка: БГНЕС

Възможно ли е да се откажем от услугите на Топлофикация, ако искаме? Според Сдружението за правна помощ на портебителите в Пловдив категорично „да”.

За целта помага европейска директива, която е транспонирана в нашето законодателство през юли тази година. Става въпрос за чл. 62 в Закона за защита на потребителите. Според Сдружението за правна помощ, като се обляга на законовия текст, всеки потребител може да подаде заявление до Топлофикация преди началото на отоплителния сезон. Така „се отърваваме” и от таксата „сградна инсталация”.

Ще палим паркета през зимата - "Марица Изток 2" закъса страшно

Само за девет месеца от началото на годината „Марица Изток 2” има 17 млн. лева загуба. Това заяви председателят на КНСБ Пла...

По думите на адвокат Димитър Теков пред Нова телевизия, който е председател на Сдружението за правна помощ, уточни, че законовото изменение определя правото на потребителите да се откажат от договор за услуга, както и правото на потребителите да не плащат услуги, които им се предоставят без да са поискани. Законът важи за настоящия отоплителен сезон и напред във времето, каза адвокатът.

Държавата ни е задължена да прилага евродирективата. Ние получихме три години гратисен период, за да я въведем и го направихме. Всички трябва да я изпълняват, включително и Топлофикациите. Чувам аргументи, че след като нямало промяна в Закона за енергетиката, Топлофикациите могат да не се съобразяват – това е абсурд. Ако не се спазва това, просто ще се стига до съд, категоричен беше Теков. Той обясни, че на интернет страницата на Сдружението е сложило формуляр, в който със свободен текст се пише, че потребител иска да се откаже от услугите на Топлофикация и съответно от таксата „сградна инсталация”.

От EVN твърдят, че засега таксата „сградна инсталация” не отпада, защото няма промяна в Закона за енергетиката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика