Тодорова: КЕВР не е страна по дългосрочните енергийни договори

16333
Тодорова: КЕВР не е страна по дългосрочните енергийни договори
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) не е страна по дългосрочните договори между Националната енергийна компания (НЕК) и американските централи в Маришкия басейн. Да се търси вина на комисията защо договорите са такива, не е уместно. Това коментира председателят на регулатора Светла Тодорова пред депутати по време на заседание на парламентарната комисия за контрол над дейността на КЕВР.

Тодорова получи въпрос от председателя на комисията Искрен Веселинов, който се позова на медийни публикации относно големите печалби на двете американски централи, съответно 26% и 29% за 2014 година. Темата бе подхваната и от гостуващия на заседанието на комисията представител на гражданска организация Стефан Гамизов. Той попита членовете на КЕВР дали те са регулаторен или регистриращ орган, след като няма какво да направят по отношение на цената на тока от въпросните централи.

Тодорова: Цените на американските централи трябва да бъдат предоговорени

С решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране от днес природният газ поевтинява символично с 0,05%. Така през първото...

"Комисията в никакъв случай не е регистратор - по закон тя е регулатор", отвърна Светла Тодорова. Въпреки това тя подчерта, че когато дългосрочните договори с американските централи влизат в действия, те са били одобрени от комисията, но само в началния момент и няма как да се търси днес вина за това какви са финансовите модели и какви резултати дават.

"Регулаторната комисия не може да въздейства върху дългосрочните договори", категорична бе Тодорова.

По време на заседанието на парламентарната комисия за дейността на КЕВР стана ясно, че ЕРП-тата вече се справят по-добре с отчитането на сметките за ток, информира БГНЕС. Тодорова припомни случая с двойното фактуриране при "Енерго-про", но обясни, че като цяло в сравнение с минали периоди няма повторяемост на нарушенията при трите ЕРП-та и "дружествата значително са подобрили работата си", като едно от малкото изключения е случаят с "Енерго-про".

От КЕВР са изискали всякаква информация за отчитането, извършвано от дружеството.

По-евтин ток от американските централи ще има, още не е ясно с колко

Намаление на цената на тока, изкупуван от американските централи, ще има. Едва в края на март обаче ще е ясно с колко. Това оповести ен...

„Получихме доста подробна информация”, посочи председателят на енергийния регулатор. Тя добави, че има нарушения, които не могат да се установят с абсолютна точност, които са свързани с електронните уреди. „Събрали сме всички необходими данни и в най-скоро време ще се произнесем”, увери тя.

Светла Тодорова определи проверката като целева и заяви, че не може да се направи пряка аналогия с предишните нарушения. „Дружествата значително са подобрили работата си, с изключение на случая с „Енерго про”, каза още председателят на КЕВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика