Теменужка Петкова ще разговаря по телефона с министър Новак за "Южен поток"

27045
Теменужка Петкова ще разговаря по телефона с министър Новак за "Южен поток"

Проектът "Южен поток" ще бъде тема на обсъждане в предстоящия телефонен разговор между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и руския й колега Александър Новак. Очаква се той да се проведе в петък.

Междувременно руското министерство на енергетиката още не е съгласувало датата на срещата с българската страна за "Южен поток", съобщи за ТАСС официален представител на министерството.

"Българската страна се обърна към Министерството на енергетиката с молба да се проведе среща за "Южен поток", но датата на срещата още не е уточнена", конкретизира се източникът.

Вчера бе съобщено, че българската правителствена делегация начело с министъра на икономика Божидар Лукарски ще се срещне на 19 декември в Москва с министър Новак по въпроса за съживяването на проекта

Малко предистория

От Министерството на енергетиката припомнят, че на предишното заседание на МС премиерът Бойко Борисов начерта пред министрите конкретни стъпки по казуса "Южен поток". Като част от тях България вече изпрати на заместник-председателя на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович официално предложение за изграждане на газов хъб на територията на страната.

Русия продължава да доставя в България тръби за "Южен поток"

Руските компании продължават да произвеждат и да доставят на България тръби за строителството на морския участък от газопровода „...

Като резултат от проведените преди седмица разговори в Брюксел между вицепрезидента Шефчович и правителствени представители на България, Гърция, Австрия, Италия, Словения, Хърватска, Румъния и Унгария,  Шефчович е упълномощен от държавите–членки да води преговори с Русия за бъдещето на проекта "Южен поток". Планираният сега телефонен разговор между министър Петкова и руския й колега Новак е част от усилията на нашата страна да подкрепи този процес и взимането на окончателно решение по проекта.

В началото на декември руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма да продължи реализацията на "Южен поток". Въпреки това обаче досега българската страна не е получила от руските си партньори официално уведомление за прекратяване на проекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика