Теменужка Петкова: Няма опасност да останем без газ

25416
Теменужка Петкова: Няма опасност да останем без газ
Снимка: МИЕ

Няма опасност да останем без газ. Не са налице проблеми в отношенията между "Булгаргаз" и "Газпром", що се отнася до доставките на газ. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Тя обясни, че утре и на 22 декември (понеделник) ще бъдат платени по 19 млн. долара за доставките за декември.

Около 200 млн. евро ще струва разширяването на хранилището в Чирен

Разширяването на газохранилището в Чирен ще струва около 200 млн. евро. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на „Б...

На опасенията, че в момента се теглят количества "синьо гориво" от хранилището в Чирен, беше обяснено, че е нормално това да се случва в периода между ноември и април. Към днешна дата се теглели между 1 и 1,2 млн. кубични метра дневно. А имало възможност да се теглят до 3-4. Това стана ясно в ефира на bTV.

Според информация в днешния брой на в. "Труд" заради липса на достатъчно средства държавната компания „Булгаргаз" планира да използва всички свои резерви от хранилището в Чирен до края на зимата. Компанията е уведомила за това Министерството на енергетиката. Това е записано в доклад на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Обикновено запасите в Чирен се използват само при недостиг на газ през зимния сезон, когато скача консумацията. Сега обаче на 1 април България остава без никакви запаси, твърди изданието.

По отношение на проекта "Южен поток", министърът на енергетиката обясни, че до момента страната ни е похарчила за него 25 млн. лв. Те са дошли от Българския енергиен холдинг. Страната ни все още не е получила писмо за прекратяването на проекта, за разлика от Европейската комисия.

Вместо да нагнетява Чирен, държавата се помайва и дори точи

Нагнетяването на газохранилището в Чирен не върви по план. Всъщност, вместо да нагнетява, държавата е точила от резервите. Източването...

Проектът ще доведе до диверсификация на газовите маршрути. Той трябва да се случи при спазване на европейското законодателство, обясни Петкова. Тя и екипът й са се запознали с всички налични документи. Една част от тях са били в Министерството на енергетиката, друга част в БЕХ, а трета в проектната компания.

Проверката е установила, че няма договор за транзитните такси. Липсва и финансовият модел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика