Теменужка Петкова: Не е имало твърдо установени транзитни такси за "Южен поток"

17922
Теменужка Петкова: Не е имало твърдо установени транзитни такси за "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Факт е, че транзитните такси за „Южен поток” не бяха договорени. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

"В договорите, които аз съм виждала не е договорен размера на транзитните такси и размерът на дивидента, който българската страна би следвало да получи, така че не може да се прогнозира какъв би бил размерът на загубите", съобщи тя.

Дачич призова за европейско-руско помирение за "Южен поток"

И ЕС, и Русия трябва да преразгледат своите становища по проекта "Южен поток", защото това е от полза и за двете страни. Такава позиц...

Петкова категорично не прие сметката на бившия икономически и енергиен министър Румен Овчаров, който направи сметка на база транзитни такси, които сега вземаме. Той изкара грубо 600 млн. долара загуба. Изобщо не съм съгласна с тази сметка и не знам как г-н Овчаров я прави, когато не е имало окончателна договорка, подчерта Петкова пред Нова телевизия. А Овчаров заговори как Русия може да ни съди, заради "директната връзка на България за причиняване на директни икономически загуби на друг субект".

Енергийният министър припомни и защо Европейската комисия стартира наказателна процедура срещу страната ни в началото на това лято. Първи проблем – имала ли е България право да сключи междуправителствено споразумение през 2008 година с Руската федерация. Вторият проблем – дали има право „Южен поток България” да осъществи проекта. И третият проблем – как е проведен търгът, с който е избран строител за „Южен поток”. Припомняме, че търгът беше проведен за десет дни точно по коледните празници миналата година.

"Договорът между „Булгаргаз” и руската страна за доставка на газ се изпълнява. Ние сме длъжни да изплатим изразходваното през ноември, почти на 100% е изплатена сумата. Съгласно договора дължим авансово плащане за декември, което се извършва на три транша, общата сума е около 90 милиона долара”, каза енергийният министър.

"Ако се появи искане за предварително плащане, ще направим всичко възможно да го посрещнем и да търсим правата си съгласно договора. Не ми е известно да има такова писмо”, каза още тя и подчерта в енергийното министерство има сформиран кризисен щаб, който следи налягането на газа", добави тя.

Овчаров: Справедливо е Борисов да поеме негативите за "Южен поток"

Този, който забърка кашата с "Южен поток", ще трябва да поеме негативите от неговото прекратяване - това е справедливо. Това заяви бив...

Петкова потвърди, че на 9 декември тя и Томислав Дончев ще присъстват на следващата редовна среща за „Южен поток” в Брюксел. Ще представим българската позиция и се надяваме на подкрепа и от страна на европейските ни партньори, подчерта енергийният министър. На срещата трябва да присъства и руският енергиен министър Александър Новак.

"Да благодарим на премиера Бойко Борисов, който за пет години успя да съсипе три големи инфраструктурни проекта в България, които можеха да привлекат огромни инвестиции", каза Румен Овчаров, който още вчера (2 декември) не пропусна да захапе здраво със същите думи пред няколко медии. И уточни, че има предвид АЕЦ „Белене”, „Южен поток” и „Бургас-Александруполис”.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика