Танева обеща превантивен контрол за предотвратяване на антракс

5716
Танева обеща превантивен контрол за предотвратяване на антракс
Снимка: БГНЕС

Със законови промени вменяваме изрично задължение на ветеринарните лекари, които имат сключен договор с фермерите, да извършват превантивен контрол за предотвратяването създаването на огнища на антракс. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева, която участва в VIII-я летен университет на МГЕРБ във Варна, предаде Радио „Фокус” – Варна.

„Oбявихме законодателен пакет от мерки, който сега в есенната пленарна сесия на Народното събрание, ще приключи. Една от тези мерки е вменяване на изрично задължение на ветеринарните лекари, които имат сключен договор с фермерите, относно превантивния контрол и наблюдение върху фермерите”, коментира министър Танева във връзка с огнищата на антракс във варненските села Млада гвардия и Бозвелийско.

Труп на теле стресна летовници в Черноморец

Труп на теле изплува пред очите на туристите край Черноморец, предаде БНР. Силно разложеният труп се е появил от "искрящото синьо море"...

Танева увери, че случаят с антракс вече е приключен и в двете огнища във Варна. По думите й вече е отнета регистрацията на транжорната, от която тръгна заразата. Отделно на транжорната е наложена максимално възможната парична санкция от 10 000 лева. „Това са последните мерки, които се приложиха след установяването на болестта. Оттук нататък тези две селища стават огнища на антракс, където всяка година по държавната профилактична програма, ще бъдат ваксинирани всички животни. Те вече са ваксинирани след случая”, посочи Танева. „С цел осигуряване сигурността на фермерите и гражданите увеличихме годините назад от 30 на 50 – там, където има регистрирано такова животно, ще станат част от Държавната профилактична програма и всяка година животните ще се ваксинират срещу антракс”, коментира още министър Танева.

Стана ясно и, че през тази година България ще има 4,6 млн. тона зърнена реколта, което е напълно достатъчно.

"Предвид сушата, която се получи вероятно в някои райони няма да се добият очакваните количества от слънчоглед и царевица, но като цяло със сигурност България ще приключи една поредна добра зърнена реколта", заяви Танева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com