Танева: Наистина има срив на изкупните цени на кравето мляко

11791
Танева: Наистина има срив на изкупните цени на кравето мляко
Снимка: БГНЕС

Действително пазарите на мляко, както в България така и в целия ЕС от месец септември 2014 г., заради основна причина налагането на ембарго на Русия за внос на млечни продукти. От месец януари 2015 г. изкупните цени на кравето мляко достигнаха най-ниските си нива за последните 5 години, а цената за месец март е 15% по-ниска спрямо 1 година по-рано. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред депутати в парламента, предаде "Фокус".

"Уверявам ви, че Министерството на земеделието и храните търси всички възможни мерки съгласно правомощията, които има за осигуряване на подкрепа на сектора, както с национални и европейски средства”, обясни тя. По думите й инструментът, с който министерството търси решаването на проблема е предоставяне на помощ de minimis. Според нея българските млекопроизводители са имали възможност да подават документи за подпомагане от страна на държавата.

Танева: Цените на млякото се сринаха и заради руското ембраго

Плащането на земеделските производители, които имат застъпени площи, ще стане до 14 май, цените на млякото се сринаха и заради рускот...

"Българската страна ще се възползва от предоставянето на национална мярка на ЕП, като с изменението ще доведе до доброволно изискване за етикети и стикери произведени на територията на страната”, каза Танева.

На 1 април тази година дойде краят на квотите за мляко в Европа – регулаторен инструмент, наложен през 1984 г. заради свръхпродукцията на млечни продукти. За пръв път от 30 години насам, пазарът сам ще определя количеството произвеждано мляко. се казва в анализ на компанията за кредитно застраховане „Кофас".

Благодарение на развитието на икономиката, продукцията в световен мащаб се е увеличила с 56% за последните 30 години. Между 2008 г. и 2013 г. потреблението в Европейския съюз падна с 2% , но секторът държи ниво именно заради високия износ. Водещ производител в Европа с 22% от продукцията е Германия, следвана от Франция със 17% и Великобритания с 10%, казват анализаторите.

 

Готвят се промени в етикетите на продуктите - "пресен" или "по-пресен"

Има и български краставици, има и български домати, макар и много малко. Друг е въпросът, че в основната си част оранжерийните зеленчуц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика