Танева: Цените на млякото се сринаха и заради руското ембраго

8260
Танева: Цените на млякото се сринаха и заради руското ембраго
Снимка: БГНЕС

Плащането на земеделските производители, които имат застъпени площи, ще стане до 14 май, цените на млякото се сринаха и заради руското ембарго. Така коментира актуалните теми министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на посещение в Разлог, предаде БГНЕС.

Танева и кметът на Разлог инж. Красимир Герчев направиха първа копка по проект "Подобряване на пътната и водопроводна инфраструктура в община Разлог". Стойността на проекта е 5 859 175,90 лева и се финансира по Програмата за развитие на селските райони 2007-2013 г.

"Тази година наложихме нови правила при определянето на това кой от производителите има права на ползване. Вследствие на тези нови правила близо 7000 земеделски производители ще получат плащанията си при условия на застъпени площи", обясни министър Танева. Според нея, ако всеки производител има застъпени площи и представи едногодишен договор, който не е заверен, той няма да важи пред този договор, който е аренден, наемен или вписан.

"Отпадането на млечните квоти е планирано отдавна, знаеше се, че това ще предизвика сътресение на пазара. За съжаление негативният ефект върху пазара на млякото се увеличи значително, защото това отпадане съвпадна с последиците на руското ембарго върху тези стоки. Това породи един голям излишък на мляко и млечни продукти на целия европейски пазар и натисна цените надолу", обясни министър Танева.

Според нея във връзка с този проблем правителството още през декември е поискало допълнителна финансова помощ от Еврокомисията. "За съжаление такова решение не е взето и към момента няма индикации за такова".

По проекта, който Танева откри, ще бъде извършена реконструкция и рехабилитация на съществуващи общински пътища с обща дължина от 7,970 километра, реконструкция на вътрешна водопроводна мрежа на с. Горно Драглище и с. Долно Драглище с обща дължина от 4.196 км.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com