Таксиджиите няма да могат да преотстъпват разрешителното си за превоз на пътници

6299
Таксиджиите няма да могат да преотстъпват разрешителното си за превоз на пътници
Снимка: БГНЕС

Удостоверението за регистрация на таксиметров превоз на пътници вече няма да може да се преотстъпва от един на друг превозвач. Това стана факт с гласуваните на първо и второ четене промени в Закона за автомобилните превози.

Таксиметровият превоз вече ще може да се извършва само от търговци, които притежават удостоверения за регистрация. Законопроектът беше одобрен единодушно с 80 гласа "за" на първо четене без дебати. След това промените бяха гласувани на второ четене също без дебати, като 78 народни представители го подкрепиха.

Санкции за стотици левове наложи държавата на таксиджии във Варненско

Няколко фрапиращи нарушения при таксиметров превоз са засекли инспектори от ИА „Автомобилна администрация” във Варненски ре...

При представянето на законопроекта Цветомир Михов от ГЕРБ обясни, че с текстовете се цели да не може да се преотстъпва удостоверението, придобито от един таксиметров превозвач на друг.

Съгласно измененията в два члена на закона таксиметров превоз на пътници може да се извършва от търговци, притежаващи удостоверения за регистрация, или от водачи, извършващи дейността от името на регистриран превозвач, но за своя сметка.

Според вносителите, когато държавата предоставя удостоверение за права за таксиметров превоз, тя преценява дали търговеца отговаря на определени условия. Едновременно с това обаче се е създала възможността същата дейност да бъде извършвана и без регистрация, смятат вносителите. Според тях лицата, които извършват таксиметров превоз на пътници, не са равнопоставени – някои от тях трябва да отговорят на определени със закона изисквания и да се регистрират, а други – извършват тази дейност без да се регистрират.

С гласуваните промени се цели и премахването на затрудненията при извършването на контрола за спазването на изискванията на закона, които към настоящия момент съществуват предвид необходимостта да се изследва въпросът кой действително е превозвачът, извършващ дейността.

Шефовете на таксиметрова фирма в Пловдив ще отговарят за данъчни престъпления

Окръжната прокуратура в Пловдив внесе обвинителен акт за данъчни престъпления срещу пълномощника на фирма "Корект Транс 1" ЕООД Мария...

Законът влиза в сила един месец след обнародването му в държавен вестник.

Извънредното заседание миналата седмица се провали поради липса на кворум. Четири опита бяха направени за регистрация в пленарна зала като в последните два депутатите от БСП и ДПС не се регистрираха.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика