ТПТИ е диктат, спри го днес или си мат, скандираха протестиращи

6193
ТПТИ е диктат, спри го днес или си мат, скандираха протестиращи
Снимка: БГНЕС

Протест против Трансатлантическото споразумението за свободна търговия (ТПТИ) между ЕС и САЩ се проведе в столицата, независимо от лошото време гражданите излязоха, за да кажат „Не” на тайнствеността около договора, предаде репортер на БГНЕС.

По време на мирното шествие от бул. „Патриарх Евтимий” до представителството на Европейската комисия в София, протестиращите скандираха „ТПТИ е диктат, спри го днес или си мат”, охранявани от органите на реда.

"Солидарна България": Ако ТПТИ бъде прието, такива като Вълка могат да ни осъдят навън

Ако Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) бъде прието със сегашната клауза за арбитраж (ISDS), то България е...

Пред БГНЕС Ваня Григорова, председател на Сдружение „Солидарна България”, съветник в КТ „Подкрепа” и един от съорганизаторите на протеста заяви, че основното искане е повече прозрачност по провеждане на преговорите по ТПТИ.

"Освен това искаме отпадане на клаузата ISDS, която е за съдене на държави от инвеститори. Целта на такива споразумения би трябвало да е благоденствието на обикновения човек, а не защита на печалбата на корпорациите. За съжаление, през последните две десетилетия договорите за свободна търговия са точно такива, макар по замисъл, да не са били”, заяви тя. Григорова припомни, че от Източна Европа, България събра най-много подписи против ТПТИ. „В началото вървеше малко мудно, но една партия се включи към 8-ия месец и благодарение на нея успяхме много ударно да съберем подписите, които бяха нужни. Тъй като съм координатор за събирането на подписката за България, и след 6-ти октомври, когато беше крайният срок, ще продължим да събираме подписи, тъй като преговорите продължават”, поясни тя и допълни, че подписката вече ще бъде във формата на свободна гражданска подписка.

„Българското общество е все по-наясно какво се случва, има позиции на синдикати, граждански организации, партии, дори и работодателски организации срещу това споразумение. Единственият глас, който все още не се чува е този на правителството. България няма ясно изразена позиция на правителствено ниво”, коментира Ваня Григорова.

Тя е убедена, че най-големите вреди от ТПТИ за България са заплашването на трудовите и социалните ни стандарти, както и безопасността на храните. „Все още няма ясно становище каква политика ще провежда ЕС, дали ще изравнява стандартите, към най-ниските, или ще ги изравнява към най-високите. Дали в някои случаи ще намалява европейските, или в други ще вдига американските, което е основен въпрос”, допълни Ваня Григорова.

Амбициозната сделка за ТТП е историческа победа за Обама и Абе

След почти 5 години на преговори представителите на 12 държави от Азия и двете Америки най-накрая сключиха Транс-Тихоокеанското партньо...

„Протестирам, защото условията, които се представят в ТПТИ са чудовищни. Чудовищно е да подписваш нещо, което даже не знаеш какво е. Няма такива договори, това е нещо абсурдно. Сега изведнъж в 21 век се предлага една такава тайнственост, което за мен означава нещо лошо за по-слабите страни”, заяви Долорес Абаджиева, която също бе дошла, за да изкаже гражданската си позиция.

Сред лозунгите на протестиращите се виждаха такива, които гласяха: „Вън колонизаторите от България”, „Не на паричното робство”, „Хората срещу властта на корпорациите”, както и „Българската земя не е стока. Тя е Родина. Родината не се продава”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика