Съдът приел над 20 жалби срещу отнемането на лиценза за КТБ

19860
Съдът приел над 20 жалби срещу отнемането на лиценза за КТБ

23 жалби срещу отнемането на лиценза на КТБ са постъпили във Върховния административен съд (ВАС). Това предаде БГНЕС. 

До момента са постъпили жалби от: "Радиум Кепитъл Кредит Мастър Фанд Лимитид", Себастиан Ньотликс, Стоян Иванов, Орлин Кунев, Бългериан Акуизишън къмпани II С.а.р.л, от изпълнителните директори на "Корпоративна търговска банка" - Орлин Русев, Илиан Зафиров, Георги Христов,Александър Панталеев. Жалби има още от Петър Тотев, Вера Ахундова, от мажоритарния акционер в КТБ "Бромак" ЕООД, от Станчо Пантов, Димитрина Димитрова, Галина Стефанова, Никола Сукманджиев, Елза Дюлгерова, Стоян Михайлов, Десислава Стайкова, Христо Димитров, Иван Арменов, Емилия Йорданова, "Кинкин и партньори", Апостол Григоров, Васил Найденов и от Стоян Александров.

По повод постъпилите жалби, Върховният административен съд е изискал от БНБ окомплектоване на жалбите с административната преписка.

По-рано днес един от адвокатите на "Бромак" ЕООД Менко Менков заяви, че повече от 2 седмици екип от повече от 20 адвокати денонощно работи по обжалването на лиценза на КТБ. Те твърдят, че банката не само не е била за затваряне, но е била в изключително добро финансовото състояние към датата 20 юни 2014 година. Менков изрази становище, че квесторите, назначени в КТБ, са некомпетентни, а отнемането на лиценза – незаконосъобразно. Производството във ВАС би трябвало да се развие в по-кратки срокове, но дали това ще стане, ще видим, допълни адвокатът.

"Най-важният спор, който имаме е за тъй наречената капиталова неадекватност на КТБ. Оплакването ни е, че до момента, в който банката се е ръководила от представляващите я изпълнителни директори, управителен и надзорни съвети и действията, които те са извършвали не водят до капиталова неадекватност на банката. Ако сте чели последното интервю на г-н Цветан Гунев, като човек компетентен, като подуправител на БНБ, по негова преценка към датата 20 юни тази година на КТБ са били необходими само 500 милиона лева, за да преодолее натискът от тегленето на пари от някои вложители. За тези средства държавата е помолена да укаже подкрепа, след това по време на управлението на назначените от БНБ квестори състоянието на банката се влошава", каза адвокат Менков.

Той съобщи, че ще депозира молба към Върховния административен съд по време на открито съдебно заседание за назначаване на перфектна, компетентна, съдебно-счетоводна и одиторска експертиза с участието на международни експерти. Менков отбеляза, че има такъв опит в Европейския съюз при обявяване на несъстоятелност и отнемане на лицензи в Италия, Португалия, Гърция и Литва.

"Затова настояваме специалисти от ЕС, включително от ЕЦБ или Международния съюз на одиторите, или Европейския съюз на дипломираните експерт-счетоводители да бъдат вещи лица по основния спор: към коя дата и чия е причината за влошаване на капиталовата адекватност на КТБ. Твърдението ни е, че БНБ е стъпила на незаконосъобразни данни, възлагайки проверката на одитори и търговски дружества, които нямат правна стойност, нито счетоводна, нито одиторска, а единствено като мнения, становища и консултации", заяви адвокат Менков.

Според него този правен спор трябва да бъде обединен в едно производство.

Припомняме, че по-рано днес съдът официално спря делото за несъстоятелност на КТБ. 

Избраха банките, които ще изплащат депозитите в КТБ

Банките, чрез които ще бъдат изплащани гарантираните депозити на вложителите в Корпоративна търговска банка (КТБ), бяха избрани от Упр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com