Столичната "Топлофикация" дължи 560 млн.лв. на БЕХ

5771
Столичната "Топлофикация" дължи 560 млн.лв. на БЕХ
Снимка: БГНЕС

Към момента софийската "Топлофикация" дължи на Българския енергиен холдинг са в размер над 560 милиона лева. Това стана ясно по време на парламентарния контрол от изказване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщава Expert.bg.

Петкова поясни, че в това число над 71 млн. лв. са текущи и 489 млн. лв. са просрочени, а вземанията на „Булгартрансгаз ЕАД” от "Топлофикация София" ЕАД са в размер на над 134 млн. лв.

1000 лв. отгоре за неотчетен абонат на Топлофикация София

Близо 1000 лева отгоре за топла вода ще трябва да платят абонатите, които не са пуснали топлинните счетоводители на отчет в дома си. То...

„През годините са инициирани редица срещи и инициативи между заинтересованите лица“, посочи тя. Министърът каза, че има сформирана работна група, която да анализира задълженията на "Топлофикация София" ЕАД и да уточни техния произход.

Петкова обясни, че на среща между кмета на Столична община Йорданка Фандъкова и министъра на енергетиката, на която са участвали и представители на заинтересованите страни е постигнато съгласие. „Това, което правим в момента, е да финализираме параметрите на задълженията за погасяване на задълженията на "Топлофикация София" ЕАД“, заяви Петкова.

"Южен поток"

Българската страна не е преставала да счита, че проектът "Южен поток" е важен за нас, но при спазване на изискванията на европейското законодателство, каза още Петкова от парламентарната трибуна. Това ѝ изказване дойде, след като бе запитана от депутата от БСП Жельо Бойчев относно бъдещето на проектната компания "Южен поток България".

"Въпреки направените изявления от страна на президента на Руската федерация и на други официални лица за прекратяване на проекта "Южен поток" до момента БЕХ в качеството си на акционер в проектна компания "Южен поток България" не е получавал официална позиция на другия акционер "Газпром", относно перспективите пред проекта, включително такава, информиращата за неговото прекратяване", каза Петкова.

Тя посочи, че освен липсата на официална позиция към настоящия момент българската страна не е запозната с конкретните намерения на руската страна, относно развитието на проекта. "Предвид липсата на конкретно формулирана позиция на руския акционер, относно бъдещето на проекта, няма как да бъдат предприети определени конкретни перспективи пред проектната компания. Не са предприемани и действия, имащи отношение към размера на капитала на проектната компания", увери енергийният министър.

"Топлофикация-София": Клиентите няма да плащат спряна топла вода

За периода, в който топлата вода е спряна сметката за нея ще бъде 0 и това ще бъде отбелязано във фактурите на всички наши клиенти. Тов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика