Стойнев за VII блок на Козлодуй: Не сме договорили най-важните неща

19365
Стойнев за VII блок на Козлодуй: Не сме договорили най-важните неща
Снимка: БГНЕС

Това според специалистите е най-сигурният реактор. Със сигурността на хората компромис не може да се прави. Ние не сме договорили най-важните неща, тепърва предстои на следващите правителства да ги договарят. Това е първа стъпка от един маратон, който предстои. Коментарът направи в интервю за предаването на БНТ „Денят започва” министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев във връзка със седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

Правителството сключва сделка в последния момент с Westinghouse, защото трябва да довърши преговорите, които са започнали. Но ако следващото правителство не го потвърди, всичко приключва, обясни Стойнев.

БЕХ отрича да има среща за споразумение за седми блок на АЕЦ Козлодуй

В сградата на Българския енергиен холдинг няма среща за подписване на акционерно споразумение с Westinghouse за изграждане на седми бло...

По въпроса за споразумението, което се очаква да бъде подписано днес, беше обяснено, че в този документ "предвижда именно рамката на следващите стъпки, които ще бъдат извършени от следващото правителство". Ако финансовият модел не покаже добри стойности, които са благоприятни за българската държава, нищо няма да се случи. В този финансов модел става дума за създаването на една бъдеща компания проектна, в която 30% ще има американската компания, 70% ще има българската държава".

Според Стойнев предлаганата е  възможно най-ниската цена за най-модерния реактор, който изгражда Westinghouse в момента. Той добави: Тук не става въпрос да изграждаме колиба. Тук става въпрос за един ядрен реактор, който евентуално, ако всички политически сили се съгласят, ще бъде готов 2022-2023 година".

Няма финансови ангажименти от страна на България по този проект, каза няколко пъти министърът в оставка. Той добави: "Ама как да има финансови ангажименти при положение, че ние нямаме финансов модел".

 

Орешарски: Нужна е приемственост за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Кабинетът подкрепя проекта за 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Това е национален проект и по него трябва да има приемственост между правите...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика