Стойнев обяви бюджетните резултати за "повърхностни хвалби"

5449
Стойнев обяви бюджетните резултати за "повърхностни хвалби"
Снимка: БГНЕС

С официална декларация БСП обяви хвалбите на ГЕРБ за изпънението на бюджета през първото тримесечие за повърхностни.

Според представилия декларацията бивш министър на икономиката Драгомир Стойнев зад официално огласените данни на финансовото министерство прозират притеснителни тенденции за бизнессредата, потреблението и нивата на бедност. Той даде пример със събраните приходи от корпоративни данъци през 2015 г., които са с 20 млн. лв. по-малко от тези през 2014 г. „Това означава, че фирмите работят в по-лоши условия в сравнение с предходната година”, поясни той.

Борисов: Заради мерките в бюджета има 2 млрд. повече, но митничарите в Свиленград ни бойкотират

От началото на годината предприетите мерки срещу сивия сектор и повишеното доверие от страна на европейските партньори са довели до 2,1...

Стойнев посочи данни на НСИ, според които инвестициите за тази година в частния сектор ще се свият с почти 40%, а според БНБ преките чуждестранни инвестиции за януари-март 2015 г. ще са по-ниски с 58 милиона лева в сравнение с периода януари-март 2014 г. „Данните са показателни - застой, затваряне на предприятия, загуба на работни места, липса на доходи, увеличаване на бедността. Това е проекцията на вашите числа върху истинския живот”, коментира той.

Според Стойнев преизпълнението на приходите от ДДС с 350 милиона лева е счетоводен номер, защото не се дължи на реформи, нови политики и на значими събития в икономиката. „Плашихте ни с дефицита”, подчерта Стойнев и обясни, че правителството отчита бюджетен дефицит за 2014 г. в размер на 3,7% от БВП. „Евростат ви опровергава и сочи по-малък бюджетен дефицит в размер на 2,8 % от БВП за 2014 г. На кого да вярваме - на правителството или на Евростат?”, попита народният представител.

Драгомир Стойнев припомни протестите и ветото на президента за емитирания 1 милиард лева дълг по времето на Орешарски. „Тогава вашият президент Плевнелиев каза да „не задължаваме следващите поколения”. А сега кой задължихте? През първото тримесечие на 2015 г. държавният дълг се увеличи лавионообразно и достигна 24 милиарда лева. Това са 29% от БВП”, подчерта той. Депутатът обясни, че в данните се виждат една друга притеснителна тенденция - новата емисия от 6 милиарда лева на международните пазари увеличава дела на външния дълг. „Той значително изпреварва вътрешния, което поставя страната ни във външни зависимости”, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика