Стойнев не вижда битка в БСП, иска спасение на всички пари на държавни фирми в КТБ

36410
Стойнев не вижда битка в БСП, иска спасение на всички пари на държавни фирми в КТБ
Снимка: БГНЕС

Възприемам надпреварата за председателския пост като едно съревнование, в което се надявам да няма пострадали. Това заяви посоченият от Сергей Станишев като предпочитан кандидат да го замести икономически и енергиен министър Драгомир Стойнев в предаването „120 минути” на bTV.

Стойнев добави, че приятелството му с Кирил Добрев не означава, че подкрепя думите на червения депутат, че "предпочита жените за друго". Това не беше добро изказване и г-н Добрев не трябваше да го прави, смята Стойнев.

Орешарски се оплака от "трудната обстановка", не вижда защо да има актуализация в НЗОК

Труден период след труден период – така премиерът Пламен Орешарски определи своето кратко от историческа гледна точка и доста дъл...

За мен Сергей Станишев е един успешен политик. По негово време влязохме в ЕС, по негово време се натрупаха 8 млрд. лева във фискалния резерв, защити ментора си министърът на икономиката и енергетиката.

Считам, че в БСП има хора, които са там за своя лична облага. Те се знаят кои са – такива, които имат фирми, на които жените им имат фирми, каза Стойнев, без дори да намекне за някакво конкретно име.

По темата АБВ Стойнев напомни, че Георги Първанов бил спечелил само 100 хил. гласа на евроизборите.

Случаят КТБ

Държавата трябва да се намеси в случая КТБ, но е притеснително, че г-н Иво Прокопиев и г-н Бойко Борисов говорят в един глас за МВФ. МВФ влиза, когато има проблем с външния дълг – България такъв няма, подчерта Стойнев.

Ангел Найденов се кандидатира за председател на БСП вместо Мая Манолова?

Нов претендент за шефския пост в БСП може да се появи дни преди конгреса на партията. Много вероятно е да става дума за министъра на от...

Министърът на икономиката и енергетиката подчерта, че при КТБ има не само пари на частни субекти, ами и на държавни предприятия. Стойнев призна, че в последната една година са извадени 75% от средствата на държавни предприятия, намиращи се в КТБ. Със заекващ глас министърът заяви, че е следвал Наредбата на служебното правителство на Марин Райков, която не позволява повече от 25% нетна експозиция на държавна фирма (бел. ред. - с над 50% държавно участие) към една банка. Стойнев заяви, че тегленето на пари на държавни предприятия почнало „октомври-ноември” миналата година. В дните преди поставянето под специален надзор на КТБ не е имало прехвърляне на депозити, подчерта икономическият и енергиен министър.

На въпрос колко пари на държавни компании има сега в КТБ, Стойнев не даде отговор. Той заяви, че не възприема „за държавническо мислене”. Фалити на държавни дружества няма да има - имахме проблеми със заплатите два-три дни, но те бяха преодолени, добави Стойнев.

Оценката за работата на правителството Орешарски

Според Драгомир Стойнев кабинетът Орешарски е свършил добра работа в икономиката. Казвате това при случая с КТБ ли, попита водещият Светослав Иванов.

По думите на Стойнев сега трябвало да се гарантират влоговете на фирмите. Банковата система е стабилна, а колкото и лидерът на опозицията Бойко Борисов да се опитва да създаде хаос, това няма да се случи.

Борбата за председателското място в БСП се ожесточава

Претендентите за председателското място на БСП се умножават. Според "Труд", освен Драгомир Стойнев, Мая Манолова и Янаки Стоилов, в бит...

На въпрос дали трябва да се възстановяват влогове над 100 хил. евро в КТБ, Стойнев отговори уклончиво. Той каза, че иска да бъдат спасени влоговете на държавните дружества.

По отношение на „Южен поток” и твърдението на Радан Кънев, че идването на Сергей Лавров е за да се накара кабинетът Орешарски да наруши Третия либерализационен пакет, Стойнев каза, че десните политици могат да си коментират каквото искат. Аз лично настоях да се смени фирмата на Генадий Тимченко в българската отсечка на "Южен поток", добави той. Стойнев тъкмо щеше да обясни за какво си е говорил с комисаря по енергетика Гюнтер Йотингер в Малта, когато Светослав Иванов го прекъсна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика