Стойнев информирал Йотингер за ЕРП-тата, но не е ясно какво точно

22378
Стойнев информирал Йотингер за ЕРП-тата, но не е ясно какво точно
Снимка: БГНЕС

Информирал съм г-н Йотингер за процедурата по отнемане на лицензите на трите електроразпределителни дружества. Това каза енергийният министър Драгомир Стойнев след срещата си с европейския комисар по енергетика, както и с колегата му Хоакин Алмуния.

Стойнев не уточни в какво точно се е състояла информацията. За сметка на това той подробно се спря на друга тема - либерализацията на енергийния пазар в България.

Стойнев ще се обяснява за ЕРП-тата и "Южен поток" пред Йотингер

Днес икономическият и енергиен министър Драгомир Стойнев ще се срещне с европейския комисар по въпросите на енергетиката Гюнтер Йотинг...

Министърът е обърнал внимание на еврокомисаря Йотингер, че България изцяло изпълнява препоръките на Европейската комисия относно либерализацията на енергийния пазар. Желанието ни е 2015 г. да имаме пълна либерализация, това е написано и в българското законодателство, каза още Стойнев. Той акцентира, че чрез либерализирания пазар ще има по-добри цени на електрическа енергията за българското население и припомни, че вече са факт намалението на таксата за пренос и достъп, намаляването на студения резерв от 1040 МВт на 500 МВт, както и отделянето на ЕСО от НЕК.

Тази година ще имаме балансиращ пазар, а също и енергийна борса. През 2015 г. обаче ние трудно ще реализираме либерализацията при наличието на дългосрочни договори и това бе една от темите в разговора с еврокомисар Алмуния, съобщи още Стойнев. Как да има либерализиран пазар при наличието на дългосрочни договори, както с производители от ВЕИ, така с големите централи, работещите на територията на България, запита той. Министър Стойнев подчерта също, че това дебалансира системата и тя не може да бъдем конкурентна. Изходът е, че трябва съвместно с Европейската комисия да намерим решение, акцентира министърът и поясни, че тя не е била информирана по въпроса. Моето желание и на правителството е да имаме либерализиран пазар и затова се разбрахме с еврокомисар Алмуния да започнем конкретни действия на експертно ниво, заключи Стойнев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика