Стойнев: Ако не се споразумеем с "Уестингхаус", ще търсим други възможности

26206
Стойнев: Ако не се споразумеем с "Уестингхаус", ще търсим други възможности
Снимка: БГНЕС

Ако не се споразумеем с „Уестингхаус“, ще търсим други възможности, защото България трябва да развива ядрената си енергетиката. Това коментира в предаването „Седмицата“ на Дарик министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Министър Стойнев бе категоричен, че страната ни има нужда от нови ядрени мощности, които да заместят отиващите си 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“. „Темата няма нищо общо с АЕЦ „Белене“, подчерта министърът.Той обясни какво предстои от тук нататък: „Трябва да се даде мандат на Българския енергиен холдинг да започне разговорите с „Уестингхаус“ относно формулирането на правно-финансовата рамка. Ако финансовият модел не ни удовлетворява, ако цената на реактора се окаже непоносима за нас, ако бъдещата произвеждане електроенергия от реактора излиза на висока цена, ние няма да се съгласим да предприемем последващи действия“.

Стойнев: Не нарушавам закона за "Козлодуй", американският реактор е по-скъп

България има нужда от нови ядрени мощности. След 15 години 5-ти и 6-ти блок на „Козлодуй” си отиват и трябва да сме готови,...

По повод изказванията, че е незаконно да се започва процедура по изграждане на нов блок в атомната централа без конкурс, Драгомир Стойнев коментира: „Конкурс трябва да има за изпълнител, за да се изгради реактор, но когато става въпрос за технология, технологията е само една. Имаше голямо неразбиране по темата и опозицията се нахвърли върху мен. Аз продължавам стъпките на правителството на ГЕРБ. На 11 април 2012 година Министерски съвет, с премиер Бойко Борисов, дава съгласие да се предприемат действия за изграждането на нова ядрена мощност. След което има технически-икономически анализ на експертите от АЕЦ „Козлодуй” по време на управлението на ГЕРБ. Определят се критерии за подбор на бъдещ реактор – търси се реактор между 1000-1200 мегавата, той трябва да бъде водо-воден, да има лиценз в страна производител. На тези критерии до момента отговарят руските реактори и американските реактори. Оказа се, че американската технология е най-безопасната”.

Министър Стойнев подчерта, че те не избират държава, а избират технология, предаде БЛИЦ.

„Тази технология е най-безопасна за българските граждани. С безопасността компромис не трябва да се прави“, заяви той.

Според експертите, най-добрата система за безопасност е тази на компанията „Уестингхаус“. Тя е единствената, която разполага с изцяло пасивна система за сигурност. Ако захранването бъде прекъснато, реакторът се охлажда в продължение на 10 дни. Реакторът AP-1000 на американската компания „Уестингхаус“ е единственият, който предоставя тази технология.

БЕХ започва преговорите за 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй"

Българския енергиен холдинг ще започне преговорите с американската компания "Уестингхаус" за 7-ми реактор на АЕЦ "Козлодуй", ако БЕХ по...

Българската държава няма да дава парична гаранция, ако реши да строи 7-и блок по технологията на американската компания „Уестингхаус“. Страната трябва само да гарантира, че няма да променя сегашното законодателство и няма да въведе данък върху ядрената енергетика, поясни още Стойнев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика