Станишев не разказа дали си е говорил с Цветан Василев за КТБ

5492
Станишев не разказа дали си е говорил с Цветан Василев за КТБ
Снимка: БГНЕС

Когато научих, че има изтегляне масово на средства от КТБ, поисках среща с министър-председателя и го помолих той да разговаря с ръководителя на БНБ, защото вече съм преживявал подобна ситуация през 2008 година с друга банка. Това каза лидерът на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев, предаде БГНЕС.

Станишев говори след като даде показания по делото за присвояване срещу бившия директор на Националната разузнавателна служба (НРС) генерал-лейтенант Кирчо Киров.

Бившият лидер на БСП бе попитан дали се е срещал с Цветан Василев и дали са си говорили по темата КТБ. Самият Василев заяви пред Явор Дачков, че е говорил с трима политически лидери, единият от които Бойко Борисов, но не стана ясно кои са другите двама. Станишев каза, че споделил с Орешарски, че проблемите с КТБ носят сериозни рискове като цяло за системата в България, след това заминал за Брюксел по линията на ПЕС.

"Когато се завърнах след 2 дни – това е било четвъртък през нощта, вече ситуацията беше излязла извън контрол до голяма степен. Защото по мой спомен, четвъртък беше денят, в който е имало най-много тегления от банката. Сутринта в петък с председателя на Народното събрание поискахме среща с управителя на БНБ. На тази среща, към 11.30 часа дойде подуправителят на БНБ Димитър Костов и ни съобщи, че са получили вече от банката искане за спиране на тяхната дейност, което ни постави, бих казал в доста кризисна ситуация и от там нататък знаете развитието", каза Станишев.

По делото срещу генерал Киров Станишев е давал показания по отношение на взаимодействието между МС и НРС. За това дали е знаел за разходите, за които Киров е на съд, Станишев припомни, че Министерски съвет не ръководи разузнавателната служба, а е потребител на информацията от нея.

Цветан Василев се разприказва за събитията, довели до срива на КТБ

Корпоративна търговска банка беше разрушена, защото контролираше бизнес за над два милиарда евро и хора, които сега ме преследват, поис...

Във вторник по делото е очаква да свидетелства премиерът Бойко Борисов. След това отново в Съдебната палата ще се яви и Георги Първанов.

Генерал Киров се защитава по обвинение за присвояване на бюджетни средства. Прокуратурата твърди, че за периода 2007-2011 г. Киров е присвоил общо около 5 милиона лева, като парите били във валута - долари и евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика