Стана страшно - депутатите започнаха да посочват поименно виновниците за КТБ

51700
Стана страшно - депутатите започнаха да посочват поименно виновниците за КТБ
Снимка: БГНЕС

Никой досега не засегна линията на частните субекти, които също са виновни за ситуацията в КТБ. Това заяви пред Народното събрание председателят на Бюджетната комисия на 43-тото Народно събрание Менда Стоянова.

Къде беше одиторът на КТБ – KPMG? Тази компания е с име, част от най-престижните четири фирми в сферата в дейността. Защо всички отчети на КТБ са заверени просто така? KPMG не са проверявали, защото са проявили престъпна небрежност или защото „така е трябвало”, подчерта Стоянова.

Сидеров посочи пет партии, които искали да си присвоят КТБ

Оформя се коалиция, която иска да си присвои КТБ. Това са ГЕРБ, ДПС, Патриотичният фронт и АБВ, заяви лидерът на „Атака” Во...

Депутатът на ГЕРБ не пропусна да припомни, че и БНБ е виновна и особено „Банков надзор”, както и управляващите. О.з. генерал Атанас Атанасов пък попита защо ДАНС бездейства - убеден съм, че са имали оперативна операция. Георги Кадиев пък посочи с пръст Министерството на финансите, което не е наляло ликвидност в КТБ. Защо за ПИБ бяха дадени пари, а за КТБ - не. На второ място е Комисията за финансов надзор (КФН) с председател Стоян Мавродиев. На трето място - Комисията за контрол на одиторите, изброи Кадиев.

Трябва да помислим за цялостна промяна в законодателството ни, дори криминално, защото имаме пропуски. Трябва да има и понасяне на вина от всички, участвали в случая „КТБ”. Вината може да бъде криминална, но и морална. Моралната вина не може да бъде доказана по закон, но това не значи, че я няма, заяви народният представител.

До края на ноември могат да се платят гарантираните влогове в КТБ. Имахме желание да дадем шанс, за да оцелеят сметките на общини, болници и големи предприятия, които са над 100 хил. евро. Оказа се обаче, че този шанс не беше даден от парламентарната трибуна, посочи Стоянова. И заяви – махаме точка 3 от предложението за КТБ и правим редакция в първите две точки:

- Министерският съвет да внесе предложение да се променят всички финансови закони така, че да се транспонират едно към едно европейските директиви.

Кънев стисна ръката на Борисов заради КТБ

Благодарих и стиснах ръката на Бойко Борисов. Той каза много разбираемо повечето неща, които исках да кажа. Това заяви по време на днеш...

- Да приемат законодателни условия, осигуряващи плащането на гарантирани влогове незабавно по правото на ЕС. Това означава гарантирани влогове да се изплащат до 20 работни дни „след установяване на невъзможност на финансова институция да изплати дължими или изискуеми депозити”.

Трябва да е ясно каква обаче ще е процедурата по връщане на гарантираните влогове – как 230 хил. вложители, чиито пари са гарантирани, ще си получат веднага парите? Дори да се приеме предложението на г-н Росен Николов (бел. ред. – председателят на Фонда за гарантиране на влоговете) да се разпределят вложителите в няколко банки по ЕГН, пак ще има два месеца опашки и ще тръгнат слухове за какво са тези опашки, счита председателят на Временната бюджетна комисия. Според Стоянова всеки вложител трябва да може да посочи къде иска да му бъдат преведени парите и в коя банка – това да е гарантирано със закон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика