Срещу КТБ е извършен финансов тероризъм, категоричен е експерт

37606
Срещу КТБ е извършен финансов тероризъм, категоричен е експерт

Данните на квесторите на БНБ показват, че срещу КТБ е извършен „финансов тероризъм”. Това заяви журналистът от вестник „Банкеръ” Петър Илиев.

Оказва се, че към момента на затварянето си КТБ е с капиталова адекватност от 10,54%. В ЕС задължителният минимум е 8%. В най-голямата криза в САЩ Citibank беше с едва 2%, припомни Илиев. И добави, че според някои експерти КТБ всъщност има 12-13% капиталова адекватност.

Още един източник съобщава за заповед за арест на Василев, Рашидов завежда дело

Слуховете, че вече има европейска заповед, издадена за арест на банкера Цветан Василев, вече получиха потвърждение и от още един източн...

КТБ беше затворена, защото е била подложена на масирана атака на теглене. Изтеглени са 1 млрд. лева за последните шест дни преди затварянето на банката. Не е ясно обаче кой точно ги е изтеглил, защото, за да стане ясно кой е бил, трябва разрешение от съда, а квесторите такова нямат все още, поясни Илиев в сутрешния блок на Нова телевизия.

По отношение на „изчезналите” 206 млн. лева Илиев заяви, че докладът на квесторите на БНБ сочи, че „Бромак” (бел. ред. – компанията на Цветан Василев, чрез която той държеше мажоритарния дял в БНБ) е поискала оформяне на парите като заем, който да връща.

Всичко това подсказва тезата ми, че с помощта на силовите структури КТБ е била поръчана. На въпрос защо тогава четири счетоводителки и касиерки седят в ареста, а не някое високопоставено лице, журналистът отговори: „Ами ако отговорният е някъде много високо и от него зависи управлението на държавата”.

В много от кредитните досиета на КТБ е посочено, че липсва информация за финансовото състояние на длъжниците. Илиев каза още, че сега много трудно може да се установи какъв е процентът на лошите кредити в КТБ. Причината – банката вече е затворена и много фирми, които са взели заем и всъщност го използват, за да произвеждат, сега нямат достъп до капиталовата си основа (бел. ред.  – до парите от кредита) и съответно не могат са затворят производствения кръг.

Инициативен комитет на клиентите на КТБ заплаши да съди държавата

Ако на 21 септември КТБ не отвори, ние събираме кръгла маса и учредяваме общо събрание и даваме държавата на съд за влоговете ни и за н...

От доклада на квесторите става ясно, че дадените кредити към свързани фирми с Цветан Василев са 35%. И 10% от тези заеми се обхващат от 206-те млн. лева, които „Бромак” е поискала да се оформят като заем, завърши Илиев.

Според Агенция ПИК Петър Илиев е близък познат на Цветан Василев. Жената на Илиев - Бистра Георгиева, която е главен редактор на "Банкеръ", преди 6-7 години продаде дела си в ИПК "Родина" на Цветан Василев.

Още данни

Според цитирани от вестник "Преса" данни на БНБ Корпоративна търговска банка е раздала кредити за 404 млн. лв. през второто тримесечие на годината. От април до юни банковата система е отпуснала заеми за общо 781,69 млн. лв. и кредитният й портфейл вече е 59,607 млрд. лв.

Експертите от централната банка отчитат, че половината от този растеж е постигнат само през юни, но ако се извадят отпуснатите от групата на КТБ заеми, ръстът е 377,58 млн. лв. От разбивката става ясно, че близо 683 млн. лв. от раздаденото финансиране е за бизнеса, като 386 млн. лв. са договори на КТБ и "Креди Агрикол България".

От БНБ разкриват интересни данни за дните, в които банковата система беше в центъра на вниманието. От 13 до 20 юни от Корпоративна търговска банка са били изтеглени над 907 млн. лв. На 27 юни пък от ПИБ са били дръпнати 788 млн. лв. - 10,49 на сто от всички привлечени средства. Така за няколко дни от двете финансови институции са изтекли 1,69 млрд. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика