Справедлив ли е данъкът върху лихвите?

7227
Справедлив ли е данъкът върху лихвите?
Коментарът на икономистите

Предложението да се въведе данък върху дохода от влогове в банки взриви с коментари "за" и "против" медийното пространство.

Управляващите твърдят, че искат да обложат богатите и прелеят пари от банките към икономиката, експертите обаче отбелязват редица недостатъци на готвения налог.

Въпреки критиките, Дянков е непреклонен - данък ще има, отсече сутринта той.

Справедлив ли е данъкът, има ли опции да бъде прецезиран, ще има ли вратички за заобикаляне?

Данъкът върху лихвите е несправедлив, категоричен е икономистът Георги Ангелов.

България е много бедна страна и имаме нужда да натрупваме финансов ресурс, коментира той в сутрешния блок на Би Ти Ви.

По думите му основната част от депозитите са на хората от средната класа.

Вариантът данъкът да се въведе за суми над определен таван и така да не бъдат ощетена средната класа, икономистът определи като безсмислена, тъй като вложителят лесно може да разбие сумата на по-малки влогове в различни банки.

След появата на текста в закона веднага ще се появят начини за избягването му. Самите банки ще предложат необлагаеми алтернативи, които не са в обхвата на закона, смята експертът.

Ако картовите сметки не се облагат с данък, това ще бъде един от начините за избягването на налога, посочи Ангелов.

Другият начин го знаят всички - изтегляне на парите и кътането им в буркани и под дюшека.

Менда Стоянова, председател на бюджетната комисия в парламента, също призна, че във всеки един данъчен текст има вратички, които „тарикатите” се опитват да намерят. Тя също очаква такива опити да има и след въвеждането на новия лихвен данък.

Това, което се предвижда като приход на правителството от 10% облагане лихвите на спестяванията, е равно на разхода на правителството за един ден, коментира налога в ефира на Радио Фокус икономическият анализатор Красен Станчев.

По думите му правителството харчи за един ден тази година 80 млн. лева. Предполагаемият приход от данъка върху лихвите е около 140 млн. лв., но 60 млн. лв. от тях ще бъдат насочени към проверка на изрядността на данъкоплатците, така че всичко това няма някакъв съществен принос към бюджета, е мнението на анализатора.

Станчев смята, че вероятно ще се обсъжда дали да има изключения на облагането на лихвите по дебитни карти, където хората си получават заплатите. Вероятно както и при другите данъци, трябва да има някаква част, която не се включва в облагаемата основа, смята той.

В ефира на Би Ти Ви Менда Стоянова обаче уточни, че данъкът върху лихвите по депозитите няма да се важи за парите в дебитните карти на хората.

Когато някой иска да се развие потреблението, трябва да остави относително ниско равнище на данъците и хората сами да решават как да разполагат с тях, допълни Красен Станчев.

Не всичко, което се прилага в Европа е рационално, смята икономистът. Според него наличието на този данък в ЕС не е пречка за вписването на България в европейските банкови правила.

По-умни алтернативи

Експертите са категорични, че правителството трябва да насочи своите усилия към подобряване ефективността на електронните плащания, както и "изсветляване" на доходите.

30% от българите живеят в сивата икономика - не плащат осигуровки, данъци. Ако тези доходи се обложат, приходите в бюджета ще са много повече от тези от лихвения данък, смята икономистът Георги Ангелов.

Въпреки твърдостта на Дянков по отношение на идеята, ГЕРБ неведнъж е показала гъвкавост при подобни ситуации и може да промени намерението си, особено на фона на задаващите се протести.

М. Дачева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com