Според доклад на МС НЕК е работила целенасочено на загуба

21882
Според доклад на МС НЕК е работила целенасочено на загуба
Снимка: Getty Images/Guliver

Националната електрическа компания (НЕК) е работила на загуба в периода от януари 2011 до юни 2013 г. и тогавашните управляващи от ГЕРБ не са направили нищо, за да променят създалата се негативна тенденция. Това показват данните от проверка на работата на НЕК от Главния инспекторат към МС, предаде БГНЕС.

Според доклада прогнозираният финансов резултат при условията при които е разработен бизнес планът на компанията е: за 2012 г. загуба от 230 милиона лева, за 2013 г. - загуба от 509 милиона лева.

Негативното положение на компанията допълнително се е влошило от присъединяването на ВЕИ и задължителното изкупуване на произвежданата от тях енергия. Това може да доведе НЕК до "ликвидна криза граничеща с несъстоятелност", казва се в доклада.

В резултат на извършената проверка назначената работна група е формулирала няколко изводи и препоръки за подобряването на дейността на НЕК.

"До сегашната ситуация в енергетиката се е стигнало заради некадърното управление на ГЕРБ за периода 2009-2013 г. Докога ще трябва да насилваме енергетиката политически? Кой печели от това?", коментира икономическият министър Драгомир Стойнев. Той обаче заяви, че няма опасност НЕК да фалира.

Още подробности четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com