Според Стойнев "корпоративни интереси" са виновни за поскъпването на тока

16168
Според Стойнев "корпоративни интереси" са виновни за поскъпването на тока
Снимка: БГНЕС

С поскъпването на тока няма да се оправи положението на НЕК. То ще се подобри само ако се разсече възелът с ВЕИ-тата и се предоговорят условията с двете американски централи. Това заяви бившият енергиен министър Драгомир Стойнев, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Според него с новата цена на електроенергията ДКЕВР обслужва интересите на електроразпределителните дружества и на ВЕИ-та.

Драгомир Стойнев: Хубаво е да имаме "Южен поток"

Това, което иска Европейската комисия от нас относно проекта „Южен поток“, е изпълнено – спиране на всички тръжни про...

„Не мога да си обясня по друг начин изявленията на ДКЕВР, че нашите действия по отношение на ЕРП-тата не са законни, че американците централи имали „железни” договори, че всичко, което до сега е правено по отношение на ВЕИ-тата ще се стремят да го избягват”, заяви Стойнев.

„Аз заварих дефицит от 2.7 млрд лева в НЕК, натрупан благодарение на инвестициите на ГЕРБ от 2012 година във ВЕИ-сектора и благодарение на дългосрочните договори за изкупуване на енергия от двете американски централи”, каза още Стойнев.

Той припомни, че като министър е работил именно в тези две посоки – реално са стартирали преговорите с американските инвеститори и за първи път се е пристъпило към ограничаване на ВЕИ-сектора чрез налагането на 20% такса върху зелената енергия. „Така дефицитът в НЕК за 2013 година бе намален приблизително три пъти” – обясни Стойнев.

Бившият министър на енергетиката предупреди, че спекулациите с лошото състояние на НЕК са опасни и видя в тях евентуален сценарии за „продажба на държавни активи”, какъвто спирал няколко пъти като министър.

Стойнев да бъде разследван за национално предателство, намеква Румен Петков

Драгомир Стойнев плюс ядрена енергетика е равно на национално предателство. Това заяви членът на ИС на АБВ Румен Петков по време на сре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика