Според Порожанов не е изключено ЕК да ни наложи наказателна процедура заради КТБ

18485
Според Порожанов не е изключено ЕК да ни наложи наказателна процедура заради КТБ
Снимка: БГНЕС

Има вероятност Европейската комисия да образува наказателна процедура срещу България заради неизплащането на гарантираните депозити в КТБ. Но ако това стане, ние ще имаме срок да изчистим нередностите. Това заяви след заседанието на МС днес финансовият министър Румен Порожанов, предаде БГНЕС.

По думите му към момента няма съдебни искове, подадени от вложители в КТБ, но има редица жалби.

Служебни министри и шеф на кабинета имали общ бизнес

Министърът на финансите Румен Порожанов (на снимката вдясно), министърът на земеделието и храните Васил Грудев (на снимката вляво) и на...

По закон, а и според европейската директива за гарантираните депозити, вложителите с до 100 000 евро или 196 000 лева трябва да получат средствата си при ликвиден проблем на дадената кредитна институция. Проблемът обаче е, че в директивата е даден срок (около 20 дни), в който това трябва да се случи докато в нашия закон за гарантиране на влоговете в банките срок няма. Директивата е транспонирана, но не съвсем.

Според Порожанов трябва да има изменение в българския закон, за да отговаря изцяло на директивата. Това обаче може да се случи само с действащо Народно събрание. Т.е. вложителите с до 196 000 лв. в КТБ ще могат да си вземат парите едва след парламентарните избори и конституирането на следващия парламент.

Инвестиционни проекти

Всички проекти от инвестиционната програма на кабинета "Орешарски", за които са подписани договори към днешна дата, ще получат финансиране. Останалите ще бъдат прекратени, обяви каза още Порожанов, цитиран от БНР.

Отблокират част от парите във всички депозити в КТБ?

В Корпоративна търговска банка (КТБ) има определена ликвидност. Вчера с членове на БНБ е бил обсъден въпросът с това и служебното прави...

Половин милиард лева от инвестиционната програма бяха разпределени между 178 общини, министерства и организации. Част от парите обаче няма да бъдат похарчени заради забавяне в договарянето.

"Очакваната икономия, която имаме, е към 135 милиона лева. В рамките на изпълнението предполагам, че тя ще нарастне може би с над 140 милиона лева. По общинските проекти от общата сума от 289 милиона, проектите са 368, само десет проекта от тях не са контрактувани. До момента имаме завършени 69 от тях на стойност 35 милиона, а като цяло са усвоени 99 милиона лева. Бюджетът на министерствата и на ведомствата е в размер на 210 милиона, като са сключени договори само за 95,5 милиона. Завършените проекти, те са и платени проекти, са в размер на 14 милиона и половина. Това са основно обекти на агенция "Пътна инфраструктура", заяви още министърът.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com