"Солидарна България" поиска отмяна на решението за заема

22724
"Солидарна България" поиска отмяна на решението за заема
Снимка: Thinkstock/ Guliver

В отворено писмо до президента, Министерски съвет, финансовото министерство и парламентарно представените партии лявото движение "Солидарна България" призова да бъде отменено решението за изтегляне на нов външен дълг в размер на 16 млрд.лв.

"С този акт парламентът абдикира до края на мандата от основната си законодателна функция в мирно време – да определя структурата на годишния държавен бюджет и я връчи в ръцете на министър Владислав Горанов.

Управляващите постелиха възглавница от заеми за сметка на идните поколения и си осигуриха четири години комфорт с прогнози за разочароващ икономически растеж.

Солидарна България констатира: в обосновката на заема от 16 милиарда не личи политическа воля да се изискат дължимите активи от бившата КТБ. По-опасното е, че прецедентите с все по-големи заеми очертават тенденция на преобразуване на задълженията на частния сектор в държавно бреме – процес, който доведе до сегашната дългова криза в ЕС. За нас са приемливи само такива публични кредити, които ще бъдат инвестирани в растеж на икономиката и заетостта.

Солидарна България констатира: Неаргументиран, приет в нарушение на процедурни правила, базиран на погрешни прогнози дълг може да се окаже неизплатим или непризнат от следващи, демократично избрани правителства

Миков праща писмо на Плевнелиев за вето върху дълга

Вчерашното обещание за женитба на финансовия министър е крайно юридически неиздържано и няма правно значение. Няма редукция на дълга,...

Солидарна България констатира: Финансовият министър призна от трибуната на Народното събрание, че е преувеличил сметката за предстоящите разходи с „2 милиарда като минимум“.

Солидарна България пита:

1) Колко е преувеличението като максимум? Каква е реалистичната прогноза за разходите, според МФ?

2) Какви са договорените такси на банките-посредници – ако изобщо са уговорени такива?

Солидарна България намира за недопустимо оформянето на дългогодишен национален дълг на база на „преувеличени“ стойности. Настояваме Народното събрание:

Миков ще сезира КС, ако няма президентско вето за дълга

Председателят на БСП Михаил Миков заплаши да сезира Конституционния съд за днешната ратификация на заема от 16 милиарда лева. Единств...

1. Да свика спешно заседание, за да отмени акта си от сряда, 25 февруари.

2. Да възложи на правителството да договори ново споразумение с нови параметри, които да съответстват на реалните очаквани разходи.

3. Последно и най-важно – да задължи правителството и ангажира научния капацитет на страната да идентифицират възможни източници на икономически растеж и доходи. Да представи пред обществото нови решения, противоположни на провежданите в последните години, които доказано не работят.

„Солидарна България“ предупреждава, че с бездействието си политическата върхушка носи отговорност за това, че тласка България към дългов капан, в какъвто попадна Гърция. Обрича я на съдбата на район със затихващи функции, с емигрираща работна ръка и застаряващо население, суровинен придатък и играчка в ръцете на мултинационални корпорации и чужди кредитори. По-нататъшното бездействие е пагубно.

Вместо да живеем за сметка на бъдещето, да осмислим настоящето", гласи призивът на "Солидарна България".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com