Сметната палата ще проверява БНБ заради КТБ

6456
Сметната палата ще проверява БНБ заради КТБ
Снимка: БГНЕС

Сметната палата ще извърши одит на банковия надзор към Българска народна банка (БНБ), който трябва да приключи до три месеца. Това решиха днес депутатите в Народното събрание (НС).

Проектът за решение за възлагане на Сметната палата да извърши одит на изпълнението: Ефективност и ефикасност на банковия надзор, осъществяван от БНБ за периода от 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 г. бе приет единодушно с 83 гласа "за" без никакви дебати, предаде "Фокус".

БНБ ще обжалва датата на несъстоятелността на КТБ

БНБ ще обжалва в законовия 7-дневен срок решението на Софийския градски съд от 22 април, с което съдът обяви Корпоративна търговска бан...

От името на вносителя, Мартин Димитров от Реформаторския блок заяви, че вече е минала една година от казуса "КТБ" и ако не се ревизира, остава рискът това да се случи отново. "Затова предлагаме Сметната палата да направи много сериозен банков надзор в БНБ. Този доклад ще бъде достъпен на НС през август тази година и ще имаме черно на бяло резултатите, така че да предприемем мерки това финансово бедствие да не се случва повече", посочи Димитров.

Срокът за извършване на одита е три месеца от датата на възлагането му с решение на парламента. Срокът за внасяне в парламента на окончателния доклад на Сметната палата е 31 август 2015 година.

Още в началото на април Мартин Димитров обяви, че ще се предложи извършването на одит на "Банков надзор" в БНБ. "Предполагаме, че парите на държавните компании са държани при по-ниски лихви, отколкото са държани пари на частни компании в сходни ситуации. Имаме много сигнали за такива ситуации, но трябва да проверим всичко и да дадем окончателни резултати", каза тогава Димитров. Проектът мина през бюджетна комисия на 23 април тази година.

Миналата седмица Жан-Мари Деманж, ръководител регионална икономическа служба на Франция, изрази мнението, че по случая КТБ у нас е имало проблем с неефективния банков надзор, неефективно е било управлението на кризата в банковата система, както и имало проблем с надзора над управителния съвет на БНБ. 



Милен Велчев и княз Кирил Преславски спрягани за шеф на БНБ

Димитър Радев е разколебан дали да приеме предложението да стане управител на БНБ, пише „Банкер”. Политическите сили в парл...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика