След обвиненията на Стойнев, МФ отчете ново увеличение на излишъка

9942
След обвиненията на Стойнев, МФ отчете ново увеличение на излишъка
Снимка: БГНЕС

1,06 млрд. лева излишък на държавния бюджет в края на април отчита финансовото министерство. Това представлява 1,3% от прогнозния БВП на България за тази година.

Спрямо април 2014 година, сегашният резултат е с 2,3% от БВП по-добър. Подобрението в бюджетната позиция се дължи основно на ръст при данъчните постъпления и помощите, докато разходите по Консолидираната фискална програма (КФП) остават по-ниски от отчетените за същия период на 2014 година.

Борисов: Заради мерките в бюджета има 2 млрд. повече, но митничарите в Свиленград ни бойкотират

От началото на годината предприетите мерки срещу сивия сектор и повишеното доверие от страна на европейските партньори са довели до 2,1...

Съгласно статистиката приходите по КФП в края на април са в размер на 11,33 млрд. лева, което е 37% от предвиденото за цялата година. Това е с 1,8 млрд. лева повече на годишна база. От преки данъци в хазната влизат 1,7 млрд. лева, а от косвени данъци – 3,9 млрд. лева. Постъпленията от ДДС пък са 2,6 млрд. лева, а невъзстановеният ДДС е 152,6 млн. лева. От акцизи държавата е прибрала 1,2 млрд. лева.

Бюджетните разходи са в размер на 10,2 млрд. лева, като в това число влиза и вноската ни в Европейския съюз. Това е с 54,9 млн. по-малко на годишна база. Вноската за членството ни в ЕС е на стойност 376,1 млн. лева.

Същевременно от финансовото министерство очакват през май да има бюджетен излишък от 1,15 млрд. лева т.е. ще има увеличение по предварителни данни. Месец май ще бъде трети пореден месец, в който на месечна база се отчита излишък по КФП, след като през месец февруари, бе отчетен неголям дефицит. Това също така е най-големият излишък за първите пет месеца на годината от 2008 г. насам. За първите пет месеца на миналата година България е имала дефицит от 888,6 млн. лева.

Днес, в Народното събрание, от името на БСП бившият икономически министър Драгомир Стойнев определи финансовите резултати на държавата като „повърхностни хвалби на ГЕРБ”. Коментарът касаеше данните за първото тримесечие. Според Стойнев управляващите използват счетоводни трикове, за да показват по-високи цифри. Например през декември миналата година е имало засилено връщане на ДДС и затова сега има по-добър показател в тази графа.

Приходите в бюджета до април са с над 814 млн. лв. повече спрямо 2014 г.

Към 30 април 2015 г. постъпленията в приходните агенции за първите четири месеца на 2015 г. са с 814,2 млн. лева повече спрямо тези, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика