След маратонско заседание депутатите приеха Бюджет 2015

25559
След маратонско заседание депутатите приеха Бюджет 2015
Снимка: БГНЕС

За рекордните 17 часа Народното събрание прие трите бюджета – на Националната здравноосигурителна каса, на държавното обществено осигуряване и държавния бюджет за 2015 година.

Това беше последното заседание на депутатите за тази година - от 22 декември те излизат във ваканция до 10 януари, включително. Следващото заседание ще бъде на 14 януари, сряда, тъй като 10 януари е събота, а в понеделник и вторник Народното събрание не заседава.

ГЕРБ лиши от 60 млн. лева следващия бюджет и след 30 минути отмени решението*

Невероятно, но факт - пълен хаос настана заради уж "техническа корекция", свързана с максималния осигурителен праг. Предложението беше ...

Малко преди 1 часа тази нощ парламентът одобри Закона за държавния бюджет за 2015 година.

Основните приоритети, които са заложени в проекта, са свързани с възстановяване на финансовата стабилност в нормални и общоприети европейски граници за дефицит в рамките на максимално допустимия размер от 3 на сто от БВП, обяснява агенция "Фокус"

Бюджетното салдо за тригодишния период ще бъде съответно 3 на сто дефицит за 2015 г., 2,5 на сто дефицит за 2016 г. и 2 на сто за 2017 г. 0,5 на сто ще бъде консолидацията за всяка година. Относно пенсионната реформа е планувано стажът да нарасте с четири месеца, но възрастта остава същата и няма да нараства.

Приходите за 2015 г. са планирани в размер на 36,8 на сто от брутния вътрешен продукт. Разходите за 2015 г. на консолидирано ниво по фискалната програма са под 40 на сто от БВП. Оценката е, че те ще достигнат 39,8 % от брутния вътрешен продукт.

Планира се поемането на нов държавен дълг, като понятието "нов" изразява брутен размер на поетия през 2015 г. дълг в размер на 8,1 млрд. лв. Предвижда се максималният размер на държавния дълг към края на 2014 г. да възлезе на 22.5 млрд. лв. Съответно към края на 2015 г. се очаква нивото му да нарасне до 24.5 млрд. лв.

Голям спор за частните болници, които се ограничават в новия бюджет за НЗОК

Защо при кризата с броя на лекарите, при напускащите медицински сестри в чужбина, непрекъснато в България се откриват частни болници? Н...

Минималната работна заплата ще бъде увеличена през следващата 2015 г. на два пъти, като от 1 януари тя да нарасне от 340 на 360 лв., а от 1 юли - от 360 на 380 лв.

Нямам претенции, че това е добър бюджет. Това е възможният бюджет и да стане по-добър зависи от нас. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов при обсъждането на Закона за държавния бюджет за 2015 година.

„Днес се съсредотичихме върху дебата върху цифрите и съществува риск да загубим смисъла. Смисълът на създаване на правителство беше да върнем държавата към нормалността. Благодаря на всички депутати в пленарна зала и на всички парламентарно представени партии”, заяви Горанов.

Според него бюджета гарантира стабилност, а зад философията му не са само числа. По думите му той гарантира не само отпушване на еврофондовете, а той дава перспектива. „Перспективата е важна, защото времената са трудни. Има перспектива и държавните фукции ще се изпълняват и през 2015 година. Може би не всички са удовлетворени, но в тази пленарна зала, за да дадем, трябва да вземем. Нямам претенции, че това е добър бюджет. Това е възможният бюджет и да стане по-добър зависи от нас”, каза Горанов.

Финансовият министър благодари и на отсъстващите партии. Той заяви: "Понякога и да не си убеден в аргументите си, и това е позиция".

В парламента успяха да се скарат още за уж ясния бюджет на НЗОК

Нашето предложение е за 80 млн. лева и то е в подкрепа на политиката, която предлага министърът на здравеопазването. Това каза бившият...

Малко преди 19.30 часа снощи въпреки призивите от всички страни за разум и протестите около парламента депутатите от ГЕРБ и ДПС прокараха скандалните пенсионни промени, с които се отваря вратата за прехвърляне на личните партиди на родените след 1959 г. от частните фондове към НОИ. 120 депутатите бяха "за", 53 бяха "против", 35 се въздържаха. "За" гласуваха 82 от ГЕРБ, 33 от ДПС, 3 от БДЦ и двама независими.

Депутатът Велизар Енчев прикани колегите си да намалят партийната субсидия за един действителен глас от 11 на 5 лв. Депутатите обаче запазиха държавната субсидия за партиите, получили над 1% от гласовете на изборите - 11 лева за един получен действителен глас, обяснява БГНЕС.

След близо 17-часови дебати депутатите приеха на второ четене и бюджетите на НЗОК и на ДОО. Общо за общините са предвидени 2 485 635 900 лв..

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com