След "Южен поток България", още три ключови енергийни дружества искат промяна на капитала си

35277
След "Южен поток България", още три ключови енергийни дружества искат промяна на капитала си
Снимка: Actualno.com/Борислава Георгиева

Крайно странни и навеждащи на определени мисли процеси текат в един от най-важните икономически сектори на България – енергетиката.

След скандала между Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ) и Българския енергиен холдинг (БЕХ) относно увеличението на капитала на „Южен поток България” АД, въпреки изричното разпореждане на министър Васил Щонов да се спрат всякакви действия, се оказа, че и при други големи енергийни дружества има такива промени. Става въпрос за „Булгаргаз”, ТЕЦ „Марица Изток 2” и АЕЦ „Козлодуй”.

Споразумението с Westinghouse беше публикувано, но с куп скрити страници

В съотвествие с призивите за оповестяване на акционерното споразумение между АЕЦ „Козлодуй” и Westinghouse, то вече е качен...

За разлика от случая на „Южен поток България” обаче, не при всички от тези три дружества има увеличение на капитал. Изключението е „Булгаргаз” – там се иска намаление на капитала с 51,5 млн. лева. В момента капиталът на дружеството е 257,7 млн. лева, а трябва да стане 206,2 млн. лева. Заявлението е подадено на 15 август, като в срок от три дни то е трябвало да бъде отразено в Търговския регистър, но все още не се е случило.

При АЕЦ „Козлодуй” се иска увеличение на капитала с 11,8 млн. лева – от 153,8 млн. лева на 165,6 млн. лева. За ТЕЦ „Марица Изток 2” увеличението е от 38,5 млн. лева на 40,1 млн. лева. Искането за АЕЦ "Козлодуй" е внесено на 18 август, а за ТЕЦ "Марица Изток 2" - на 19 август. И в двата случая отново е даден тридневен срок за отразяване. Няма никаква яснота защо са поискани тези промени.

Припомняме, че в последните дни на правителството на Пламен Орешарски директорът на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов подписа акционерно споразумение за изграждането на седми блок на централата с американската компания Westinghouse. Самото споразумение беше официално публикувано, но с много скрити страници поради настояване на Westinghouse. Американците обясниха, че по този начин пазят търговския си интерес от конкуренцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика