След 4 месеца мотане за КТБ: БНБ просто не знае

17303
След 4 месеца мотане за КТБ: БНБ просто не знае
Снимка: БГНЕС

4 месеца, много протести, много срещи и много изприказвани думи. Резултатът? БНБ просто не знае или иска повече мнение за анализи във връзка с няколко въпроса, свързани с КТБ. Включително: а) Дали лицензът на дадена банка да бъде отнеман, след като се окаже, че тя няма ликвидност б) Дали има шанс Корпоративна търговска банка да бъде спасена.

Това стана ясно по време на днешното почти 4-часово заседание на временната комисия по бюджет и финанси към 43-то Народно събрание. Цайтнотът стана виден, след като от Централната банка не успяха дадат конкретни отговори на редица въпроси, включително и за това кой е по-добрият вариант: да бъде спасена КТБ или да фалира.

На първата бюджетна комисия: Много въпроси, но мъгляви отговори за КТБ

Много въпроси и не съвсем ясни отговори - с това се характеризира първото заседание на временната бюджетна комисия към парламента. Депу...

"Не можем да отговорим на този въпрос, не слагайте всички отговорности на централната банка", призова управителят й Иван Искров. Той добави: "Като не спазваме законите, да дойде главният прокурор да ни арестува".

От своя страна подуправителя на управление "Емисионно" БНБ Калин Христов обясни, че обединението от Оманския фонд, фондът ЕПИК и фирмата "Джем Ко" (която е създадена 22 септември и за която липсва информация) е заявило, че иска държавата да се включи с до 50% помощ. Той допълни, че няма яснота как едно такова действие ще бъде одобрено от Европейската комисия, тъй като в конкретния случай със сигурност става дума за държавна помощ.

По-скоро има деклариран адрес. Самите частни акционери не могат да покрият капиталовия недостиг - трябва и държавна помощ. Това стана ясно още от думите на подуправителя на Централната банка.

Шефът на управления "Банково" и "Фискални услуги" Димитър Костов припомни, че БНБ трябва да вземе решение за КТБ до 20 ноември. Тогава изтича срокът на специалния надзор. Това обаче не означавало, че на точно тази дата ще се реши каквото и да било.

Искров: Очакванията са лицензът на КТБ да бъде отнет

До 31 октомври квесторите в КТБ и ТБ "Виктория" трябва да внесат окончателните финансови разчети. Може да има забавяне от няколко дни. ...

Относно въпрос за ефектите от фалита на банката предварителни заключения сочат, че той ще намали с до 0,5% икономическия ръст на страната.

Същевременно ако се тръгне към оздравяване, то необходимата сума ще бъде в порядъка на 6 млрд. лв. В тази сума влизат и 1,5 млрд. лв. за изплащане на гарантираните депозити.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика