Сладки лакомства с грижа за природата

12178
Сладки лакомства с грижа за природата

Обичате ли шоколад? Май няма нужда да ни отговаряте, тъй като сме сигурни какво бихте ни казали. А знаете ли, че има заплаха до 2020 година да има дефицит от 1 милиона тона какао – основната съставка на всички шоколадови вкусотии. Добивът на какао намалява в резултат на климатичните промени, конкуренцията с други посеви, които са по-лесни за отглеждане, и демографския фактор – все по-малко млади хора желаят да се занимават със земеделие. Така този поминък има опасност да изчезне, ако не бъде стимулиран посредством целенасочени действия.

С това се е заела компанията Монделийз Интернешънъл, която има глобална стратегия как да предотврати това и да продължим да си похапвате шоколад с удоволствие.

10 изкушаващо сладки факта за шоколада

Шоколадът е едно от тези изкушения в живота, на които просто не можеш да устоиш, колкото и да се опитваш. Хубавото е, че и не се налага...

Стратегията се базира на четири основни стълба – устойчиво подсигуряване на суровини и намаляване на ефекта върху околната среда; програма за разумна консумация от страна на потребителите и образование в посока здравословен начин на живот; ангажиране на общностите, търсейки активната подкрепа на служители и трети страни за положителна промяна; и грижа за здравето и сигурността на служителите.

Устойчиво развитие за по-добро бъдеще

До 2015 г. компанията си е поставила за цел да намали парниковите газове (намаление с 9 % към края на 2013 г.); използването на вода (намаляване с 11 % ); намаляването на енергийните разходи (с 6 % намаление от 15 % поставени като цел); и намаляване на производствените отпадъци - намалени с 46 % през 2013 при поставена цел от 15 %. .

Стратегията за устойчиво развитие се прилага успешно и във фабриката в град Своге, която нашият екип успя да разгледа лично. Базата е сертифицирана по международните стандарти ISO14001:2004 – „Системи за управление на околната среда“. Сериозен успех се отбелязва по програмата за 0% отпадъци, която е в сила от 2010 г. До момента общото количество на отпадъците за депо на тон произведена продукция е намаляло от 106,14 кг/тон до 2,08 кг/тон произведена продукция през 2013 г. Процентът на рециклиране е нараснал от 85% през 2010 г. до 95,9% през 2013 г. От фирмата обещават, че до 2018 г. трябва напълно да бъде осъществена програмата за 0% отпадъци.

Шоколадът може да стане дефицит заради търсенето в Китай

Към 2020 г. консумацията на шоколад в световен мащаб може да бъде затруднена поради голямото търсене в Китай – страната с най-м...

По отношение на водните ресурси – още през 2001 във Фабриката е изградена изцяло нова разделна канализационна система за отвеждане на дъждовните и битово-промишлени отпадни води. Енергийните ресурси също са обект на внимателни действия. От 2010 до 2013 г. потреблението на електроенергия е оптимизирано от 4,5 до 3,01 Gj/t.

След тези данни трябва да отбележим, че лично успяхме да видим как се произвеждат шоколадите Milka, част от портфолиото на фирмата, да усетим сладкия аромат и да видим на едно място толкова много шоколад.

Още една цел - до 2015 г. компанията си е поставила за цел 100% от кафето и палмовото масло да бъдат добивани чрез устойчиво земеделие. За период от 10 г. компанията инвестира над 600 млн. долара в запазването и отглеждането на тези култури, за да предотврати заплахата до 2020 година да има дефицит от 1 милиона тона какао, например.

По-малко сол и мазнини

Шоколадова торта с малко калории

Предлагаме ви една чудесна рецепта за шоколадова торта с малко калории, които ще ви стане любима. Шоколадова торта, блат:  &n...

По отношение на разумната консумация, Монделийз има поставени ясни цели с краен срок 2020 г. Компанията ще редуцира с 10% солта и наситените мазнини в своите продукти като ще увеличат пълнозърнестите храни в своето портфолио с 25%. Компанията ще насърчава по-ниския калориен прием до 200 ккал в порция продукт.

В помощ на обществото

Компанията в световен мащаб работи заедно с доброволчески и неправителствени организации по програми, фокусирани в три сфери на здравословното ежедневие – образование на тема хранителни навици, физическа активност и достъп до богати на хранителни вещества и пресни продукти. „Монделийз България“ партнира на Българска хранителна банка, като дарява храни в полза на нуждаещите се в страната.

В световен мащаб компанията ще инвестира 50 милиона долара с подкрепа на партньорства с общности и организации. Към момента са инвестирани 25 милиона долара в десет страни.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика