Скандал в бюджетната комисия - Кадиев обвини Мавродиев в "нагла лъжа"*

25036
Скандал в бюджетната комисия - Кадиев обвини Мавродиев в "нагла лъжа"*
Снимка: БГНЕС

Има писмо, пратено от четири пенсионни фонда за възможна манипулация на пенсионния сектор. Лично аз посъветвах фондовете да подадат сигнала, ако считат, че има нарушение. Това заяви председателят на КФН Стоян Мавродиев. Той каза още, че ЕК не проверява писмото.

Мавродиев отговори на въпроси на червения депутат Георги Кадиев на изслушване в бюджетната комисия на парламента. Народният представител обвини председателя на КФН Стоян Мавродиев в „нагла лъжа”. Той каза, че Мавродиев го е обвинил, че Иво Прокопиев му плаща пари, за да защитава тезите му.

Мира Радева: Няма добри пенсии, след като си изнесохме децата в чужбина

През 20-те и 30-те години на миналия век българските власти са направили проучване и са установили, че в българското семейство мъжът е ...

Кадиев цитира и писмото от четирите най-големи пенсионна фонда в България, което е изпратено в КФН и което вестник „Капитал” . Според писмото действия на някои играчи на пенсионния пазар представляват манипулирани на активи. Кадиев попита и дали има проверка от страна на ЕК по писмото.

Йордан Цонев също се включи и направи процедура, с която поиска да се даде възможност за сезиране на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за възможен картел, след като "67% от пенсионните дружества" упражняват въздействие върху останалата част от сектора. Тук Делян Добрев възропта, че се получава така, че не може да се пита. Нима задаването на въпрос е картел, попита депутатът от ГЕРБ. Йордан Цонев не падна по гръб и уточни, че самото наличие на въпрос създава предпоставки за промяна на движението на пазарните дялове при пенсионните фондове. Аз пък виждам картел между г-н Цонев и г-н Мавродиев тук, удари Кадиев. Прочетете и ще ви стане ясно каква е схемата - надуване в доходността в края на месеца и след това спад.

Ние ако обсъдим всички въпроси на "Капитал", свързани с писмото - те са 15-тина, то ще стане 8 часа вечерта, включи се и Румен Гечев. Не може дневният ни ред да се диктува от медии, добави той.

Отговорът на Мавродиев

Работим активно, тъй като се говори за „изменение на стойността на дяловете във фондовете”, призна Мавродиев. Разследването се води от зам.-председателя на КФН г-н Савов, защото по закон аз нямам индивидуални правомощия в случая. Председателят на КФН заяви, че според еврозаконодателството се дава до две години за проверка на такива случаи, а сега са минали само три месеца.

БСП излиза с проект за пенсионна реформа през февруари

БСП свиква 48-я конгрес на партията през първите 10 дни на април, а през февруари - представя проект за пенсионна реформа. На днешни...

Мавродиев каза, че проучване на пазарните дялове ще има за всички пенсионни фондове. Ако има данни за картелиране, лично аз ще сезирам движението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), каза финансистът. Мавродиев каза още, че имало „странно движение” и на дяловете на пенсионните фондове, които са подали сигнала. И посочи, че въпросните четири дружества подписали писмото също са санкционирани през годините за сделки със свързани лица, като в сила са влезли общо пет наказателни постановления.

Председателят на КФН каза още, че Комисията е стигнала до „крайния бенефициент-физическо лице” по отношение на собствеността на всяко от пенсионните фондове. Кадиев отговори, че е влязал в сайта на КФН и там от проверени пет фонда намерил физическо лице само за един. "Ето ви пример, ЦКБ Сила. Айде да не е ЦКБ, ДСК Родина, собственик - банка ДСК, къде е физическото лице", попита той. Очевидно не сте успели да намерите информацията, мога да ви дам линка. Сайтът ни е голям и обемен, отвърна Мавродиев. Не е сериозно да казвате, че сме скрили нещо, само защото не можете да го намерите. Не можете да очаквате от мен да съм и IT специалист, не съм, добави председателят на КФН.

Стана ясно и че КФН няма информация за доходността на всяка една от инвестициите на пенсионните фондове. Това беше съобщено като отговор на въпрос на Йордан Цонев. Комисията не е получила детайлна разбивка за заплатите в пенсионните фондове, но имало публични данни - за 2013 година брутните възнаграждения, за миналата година още се обработват данните. Нямаме нужда от детайлна информация за портфейлите на пенсионните дружества - ние ги знаем, заяви Ангел Джалъзов, заместник-председател на КФН.

КФН иска повече правомощия, говори за доходност

На днешното изслушване на КФН пред Комисията по бюджет и финанси в парламента представителите на КФН поискаха по-големи правомощия и са убедени, че ако им бъдат дадени, ще може да налага повече наказателни постановления и ще „бъде дисциплиниран сектора на пенсионните фондове”.

По отношение на контрола върху пенсионните фондове от КФН имат няколко предложения, като настояват законодателя да въведе дефиниции за предприятие майка и дъщерни дружества, тъй като при сега действащите дефиниции комисията не разполага с достатъчно инструментариум да проследява всички сложни директни и индиректни транзакции. От КФН предлагат и намаление на таксите на пенсионните фондове с 40%.

Горанов предлага изборът за прехвърляне на пенсията в НОИ да не е окончателен

Финансовият министър Владислав Горанов явно направи голяма стъпка назад по отношение на пенсионната реформа, след като днес финансовото...

Независимо от сега действащите дефиниции за периода от 2003 до 2010 година има в сила влезни 15 наказателни постановления за сделки със свързани лица и 21 постановления за същия тип сделки само за последните 4 години.

Последва жестока критика от страна на Емил Димитров-Ревизоро, който припомни, че "и БНБ искаше нов закон" при кашата в КТБ. И там контролът "функционираше перфектно". И добави - през 2010-2011 година няма никакви санкции, сега има. Да не би тогава системата да е била толкова перфектна, попита иронично депутатът от "Патриотичния фронт".

Стана ясно и, че сега съществуващата минимална доходност не гарантира положителна доходност за всички лица в момента, в който се пенсионират и трябва да вземат пенсия от универсален пенсионен фонд (УПФ). Затова КФН иска тази доходност да се премахне и да се създаде Гаранционен фонд, чрез който, при нужда, да се осигури положителна доходност. Тази теза беше оспорена от Ревизоро, който заяви, че му е ясно как се стопанисват парите му, след като трябва да се събират гаранции за положителна доходност.

Каква е доходността на пенсионните фондове за последните десет години и дали те могат да инвестират в офшорки - научете в Expert.bg.

* Информацията е актуализирана

КФН: Размерът на таксите в частните пенсионни фондове е проблем

Един от най-чувствителните проблеми е размерът на таксите в частните пенсионни фондове*. Необходимо е да има продукт с по-ниско ниво на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика