Сянката на Ковачки тегне над гладните миньори в "Чукурово"

42351
Сянката на Ковачки тегне над гладните миньори в "Чукурово"
Снимка: БГНЕС

Контролните и регулаторните ни органи трябва да се променят. Това заяви бившият лидер на СДС и депутат от Реформаторския блок Мартин Димитров.

Коментарът дойде в светлината на поредния случай на неплатени заплати в българска мина. Става въпрос за мина "Чукурово", която, без особена изненада, се оказа на Христо Ковачки.

В село Габра посрещат Коледа без пари

Как се посрещат коледните празници с празни джобове? Работници от мина „Чукурово” в село Габра ще научат, тъй като нямат за...

Димитров коментира ситуацията с миньорите в Бобов дол, които през пролетта се караха с часове за килограм месо. За празниците обаче са получили по 100 лева аванс от мината. Според Мартин Димитров такива ситуации се получават, тъй като в страната няма една истинска глоба в такива случаи, а по-скоро има отлагане на задължения, празни обещания.

"Контролните и регулаторни органи трябва да си вършат работата", заяви десният депутатът в сутрешния блок на Нова телевизия. В момента те не налагали санкции, а предпочитали предписания с мек характер. "Това управление още 2015 година трябва да направи промяна в тази насока във всички регулаторни органи", каза Димитров.

"Не познавам Ковачки, това е целенасочено, няма какво да говорим. За мен разговорът с хора като г-н Ковачки трябва да е през регулаторните органи", смята Димитров. По думите му отговорността за работодателите, които не плащат, трябва да е по-голяма, санкциите да са по-сериозни.

По темата с липсата на заплати в "Чукурово" се изказа и енергийният министър Теменужка Петкова.

Екоуспех: "Зелените" спечелиха съдебна битка срещу най-голямата минна компания у нас

Успех на фронта на екологичните борби за опазване на околната среда – партия „Зелените“ и Сдружение за дива природа &...

"Обяснението на ръководството е, че в мината от няколко месеца не протича нормална минна дейност. На 23 декември са провели аванс за месец декември от 100 лева. Получих уверение от тях, че на 29 и 30 декември ще положат усилия хората да получат заплатите си за месец ноември", заяви министър Петкова.

Мината е дадена на концесия на Ковачки през 2002 година за 20 години. На въпрос защо някой, който не спазва трудовото законодателство, Петкова даде следният отговор: "Ще следя този случай". Министърът определи като "въпрос на личен избор" желанието на хора като миньорите от "Чукурово" да говорят с медиите и не пое ангажимент за защита от страна на държавата за хора, които се престрашават да говорят.

Като защитник на Ковачки се прояви червеният депутат Явор Куюмджиев, който беше "основно енергийно оръжие" по време на управлението на Пламен Орешарски. Куюмджиев посочи като виновник за това положение НЕК, която не плащала. И пак намери "рецептата" - виновни били американските централи, безкрайните претенции на ЕРП-тата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика