Системата "бонус – малус" отново остава за следващата година

8854
Системата "бонус – малус" отново остава за следващата година
Снимка: БГНЕС

От юни тази година застрахователите са длъжни да подават данните от произшествията на клиентите си към Гаранционния фонд. Въвеждането на така наречената система „бонус – малус” обаче все още е далеч.

Татяна Вълкова, като много други изрядни водачи, не е съгласна да плаща същата задължителна застраховка, както рисковите шофьори. „Би следвало добрият водач да има преференции, но те са само и единствено, когато вие сте редовен клиент на една компания. Когато отиде в друга компания, те отпадат”, казва Татяна пред bTV.

Държавата се готви да помага на хора без застраховки, пострадали от наводнения

Обмисля се законопроект, който да очертава рамките на нов вид социално подпомагане за преодоляване на нанесените от природни бедствия ...

Според бранша застрахователите са готови да предоставят информацията за клиентите си, но държавата не е готова със системата. Почти всяка европейска държава го ползва, а по техни данни, статистиката им е, че с 20% са им намалели ПТП-тата след това”, обяснява застрахователният брокер Георги Андонов.

Според Комисията за финансов надзор данните, които застрахователите подават, не винаги са коректни. А за да се въведе задължително системата – който кара рисково, да плаща по-скъпо, абсолютно цялата информация трябва да е коректна, казват от регулатора.

„За да може системата да работи добре и да няма несправедливо наказани с по-висока премия или обратното водачи, трябва да е гарантирано, че това са абсолютно верни данни във всеки един момент”, заяви Ралица Агайн, „Застрахователен надзор”, КФН.

Така за пореден път въвеждането на системата „бонус – малус” остава за следващата година.

Застраховка „Гражданска отговорност" поевтинява от ноември

Застраховка „Гражданска отговорност" между 5 и 10% по-евтина за  шофьорите от следващия месец, прогнозират от бранша на праг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика