Синдиците изкараха списъците на привилегированите депозити и цесиите в КТБ

13782
Синдиците изкараха списъците на привилегированите депозити и цесиите в КТБ
Снимка: БГНЕС

Синдиците на фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Росен Ангелчев и Лазар Илиев публикуваха списъци на физическите и юридически лица, които са сключили цесия в банката, както и на такива, които са се възползвали от привилегировани лихви.

През лятото беше приета промяна в Закона за кредитните институции, според която синдиците на банка в несъстоятелност могат да свалят банковата тайна за депозитите и кредитите във фалиралата институция, припомня в. "Сега".

Сметната палата: Отчетите на две банки не са проверявани от БНБ дори дистанционно

Пълен крах – това е заключението от одита на Сметката палата относно надзора, който БНБ упражнява, за да има България стабилна ба...

По-точно единият списък е на всички лица и фирми с привилегировани депозити, които са направили цесии върху тях, а другият - на всички привилегировани депозити, сключени в срок до 2 години преди изпадането на банката в несъстоятелност. Списъците се припокриват там, където хората и фирмите са правили цесии по своите депозити или части от тях. Огласяването на данните стана възможно с промени в Закона за гарантиране на влоговете в банките, който позволи разкриването на данните, уточняват от Клуб Z.

Предстои синдиците да оповестят и договорите за кредити със свързани лица или т.нар. кухи фирми, които са получавали кредити от банката.

Сред физическите лица, спасили депозитите си чрез цесии, се откроява името на бившия градски прокурор на София Роман Василев. Парите във влога му с преференциална лихва са били 286,5 хил. евро,, като е държал на влог и 19 904,04 долара. Той е сключил цесия за близо 206 хил. евро . Дъщерята на Иван Костов - Мина Костова също е извършила цесия, която е намалила вложението й. Чрез цесия тя е приспаднала 30 хил. лв. от депозит за 213,2 хил. лв. Сестра й Яна Костова пък попада в другия списък - на лицата със специални лихви. На депозит тя е държала 115.3 хил. лв. Самият Иван Костов е имал специален депозит в КТБ, в който е държал 155,8 хил. лв. Бащата на Костов - Йордан Костов също е сред клиентите със специални лихви, а в сметката му е имало 212,8 хил. лв.

Сделка за 920 хил. евро е сключил и най-големият италиански инвеститор у нас - Едоардо Миролио. Същевременно най-голямата цесия на физическо лице е извършена от издателя на в. "Уикенд"  Мартин Радославов Златков - той е имал на влог 1,422 млн. евро, като върху върху 1,078 млн. евро е направил цесия. Значителна сума е цедирал и бизнесменът Гриша Ганчев през фирмата си "Литекс" АД - 1,1 млн. лв., пише вестникът.

Горанов не се опасява от иска на Оманския фонд за КТБ

Смятаме, че претенциите към България на Оманския фонд, който е акционер в Корпоративна търговска банка (КТБ), са неоснователни. Това ще...

Към датата на поставянето на КТБ под специален надзор Българският енергиен холдинг (БЕХ) е имал 4 депозита за над 44 млн. лв.. Най-големият е бил за 28 млн. лв., вторият за 7 млн. евро, третият за 1,886 млн. лв. и един за 242 хил. евро. БЕХ е успял да сключи 2 цесии за обща стойност около 29 млн. лв. Най-голямата цесия е извършена от обявената в несъстоятелност "Еър пропърти девелопмънт" - за над 97,5 млн. лв. Фирмата е регистрирана е в Търговище, а тя стана известна като продавач на скандален заменен имот от 1043 дка плаж край Балчик.

Сред най-големите вложители в КТБ, които са имали привилегировани лихви, се открояват синът на министъра на отбраната от правителството на Филип Димитров - Александър Сталийски - Александър Сталийски-младши и приятелката му Виолета Сечкова. Сечкова е държала 2 депозита - за 6.8 млн. евро и за 7 млн. лв., а Сталийки - един за 13.5 млн. евро. Бившата жена на бизнесмена Кирил Домусчиев Ирина Домусчиева също е сред привилегированите вложители, а във влогът й е имало 600 хил. евро.

КТБ е давала преференциални лихви и на много институции, сред които МБАЛ "Света Марина", Стопанската академия в Свищов, както и на отличника в усвояване на евросредства община Бургас, която е депозирала в банката над 20 млн. лева.

Списъците, които изнесоха синдиците може да видите на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

3 фирми желаят да оценяват активите на българските банки

Три компании са подали оферти за участие в процедурата за избор на финансов консултант за оценка на активите на банките в България, пре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика