Шулева иска пенсионните фондове да намалят таксата за управление

33026
Шулева иска пенсионните фондове да намалят таксата за управление

Като цяло съм против пенсионната реформа в този ѝ вид, но има и едно положително нещо – някои от пенсионните фондове имат отрицателна доходност и е време да се хвърли повече светлина. Това заяви бившият вицепремиер Лидия Шулева в предаването „Още от деня” на БНТ.

Една от мерките, които трябва да бъдат взети, е категорично да се намали таксата за управление на парите на клиентите им. Тази такса беше направена, за да може пенсионните фондове да могат да тръгнат да работят, да нямат затруднения. Но от тогава минаха 15 години и е време да има преразглеждане, подчерта Шулева.

И Менда Стоянова се заигра с ДПС

След като преди нова година вицепремиерът по коалиционната политика и администрацията Румяна Бъчварова "покани" ДПС да подкрепи ГЕРБ, д...

В сутрешния блок на БНТ председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова също каза, че някои фондове имат отрицателна доходност, но Асоциацията на фондовете в специално изявление не се съгласи с това твърдение. От там обявиха, че доходността е положителна – 5-6%.

Шулева обаче не се доверява и на НОИ. Тя обяви, че е оставила НОИ с 200 млн. лева дефицит, а сега било 3-4 млрд. лева. Нещата ще стават все по-лоши, прогнозира тя, но не коментира защо се стигна дотук. Нашата пенсионна система е така конструирана, че няма друг шанс, освен да разчита на добре работещи универсални пенсионни фондове с лични партиди, сигурна е Шулева.

Още на 24 декември миналата година пенсионната реформа беше обнародвана в Държавен вестник. От текста там е ясно, че "редът и начинът за избор на осигуряване се определят с акт на Министерския съвет". Точно това предизвика част от най-бурните дискусии и протести от страна на партньорите на ГЕРБ в управлението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика