Щонов: Поскъпването на тока е абсолютна необходимост

19920
Щонов: Поскъпването на тока е абсолютна необходимост
Снимка: БГНЕС

"Абсолютно необходимо е това увеличение на електричеството, с факти и с цифри става въпрос за разлика между цифри на продаване и купуване от 900 млн. лв. Тези 200 млн. в момента са само малко над една пета от това увеличение. Няма как да се справим, другото е популистко говорене".

Това заяви служебният министър на енергетиката Васил Щонов по повод увеличението на цената на тока, предаде БГНЕС.

Щонов обясни, че дефицитът се увеличава непрекъснато и целият сектор задлъжнява. "Преди е било - ще вземем временно 500 млн. от въглеродните емисии. Оказа се, че в действителност се вземат два пъти или три пъти по-малко пари. Това нещо не работи, защото дупката се увеличава. Не е само НЕК, ние се борим за целия сектор, защото ако НЕК не може да плаща на сектора, по веригата видяхте последните месеци всичко върви надолу", коментира Щонов.

Той заяви, че фокусът на действия оттук нататък ще бъде как да се покрие останалия дефицит до 900 млн. лв. Една от мерките е такса "задължение към обществото", която ще добави още 200 млн. лв. "Ние запазваме тази такса, което донякъде натоварва бизнеса, но това е според нашата стратегия, че толкова е голям дефицитът в системата, че трябва всеки участник да поеме част от тази тежест. Останалите 500 млн. ще бъдат мерки като подобряване оперативната работа на държавните дружества. Признаваме го, имаме големи проблеми там, като се започне от производителите, генераторите и се стигне до НЕК, навсякъде има възможности за подобрение и върху това ние работим", каза още Щонов.

Калфин: Поскъпването на тока е недопустимо, да кажат какво стана с американските централи и Westinghouse

Увеличението на цената на тока е недопустимо, особено с аргумента, че в енергетиката ни има финансова дупка, която трябва да се запълни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика