Щонов: Цената на тока трябва да се увеличава плавно

22184
Щонов: Цената на тока трябва да се увеличава плавно
Снимка: БГНЕС

Една от мерките, които трябва да бъдат предприети за балансиране на енергийната система, е плавно увеличаване на цената на тока. Друга такава са реформите. Това обясни служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов в интервю за bTV. Той добави, че ако ако електричеството поскъпне рязко с 50%, без да се направят необходимите промени, проблемът ще бъде решен за година. След това обаче ще се върне.

Ако през последните 10 години цената се е увеличавала с разумни стъпки, в момента системата е щяла да бъде в по-добро състояние. В тази връзка служебният министър коментира, че решенията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за първо увеличаване и после намаляване (дори и няколко стотинки) на цената са били взимани с голяма доза популизъм.

БЕХ налива милиарди в черната дупка НЕК - 1,2 млрд. лева само за шест месеца

Само през първите шест месеца на тази година Българският енергиен холдинг е дал 1,5 млрд. лева на свои дъщерни дружества, показва докла...

От думите на Щонов стана ясно още, че според него през последните 10 години секторът е бил управляван нехайно. Ситуацията се е влошила през последната година и половина. В резултат в периода между юли 2014 г. и юни 2015 г. Националната електрическа компания (НЕК) ще натрупа нови загуби в размер на 1 млрд. лв. По този начин общите задължения на компанията ще достигнат общо 4 млрд. лв.

"Южен поток"

Служебният министър засегна и темата със спорния газопровод. Според него в момента е спряно подписването на нови договори. Същевременно издаването на документи като разрешителни и подробни устройствени планове (ПУП) може да продължи. Сред забранените действия са строителните работи.

Щонов не пожела да обясни каква ще е цената на "Южен поток", посочвайки че става дума за "многомилиарден" проект. Той трябва да се изплаща от транзитните такси.

НЕК е с 338 млн. лева загуба през миналата година?

Рекордно висока за последните 5 години загуба от 338 млн. лв. е натрупала държавната Национална електрическа компания (НЕК) през 2013...

Служебният министър нападна предишния кабинет, посочвайки че те са подписали споразумение, което да регламентира "голямото харчене", без да са договорени транзитните такси. Щонов допълни, че това, което е договорено до момента, не може да бъде променено.

БЕХ

Илко Желязков, член на Съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), е освободен. На негово място има друг човек, който ще бъде вписан в регистъра в следващите няколко дни. Това каза още Щонов. Той заяви, че и бившият вече директор на мегаструктурата Георги Христозов, и всички освободени до момента не са си вършели добре работата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика