Шефът на Uber за България: Не сме превозвачи в класическия смисъл на думата

6770
Шефът на Uber за България: Не сме превозвачи в класическия смисъл на думата
Снимка: Getty Images/Guliver

Uber е една иновативна платформа, която свързва пътници и шофьори, а не осъществява превози. Това заяви пред Нова телевизия Димитър Радуков, генерален мениджър на Uber за България, като по този начин обори основната на решението на КЗК и ВАС за спиране на дейността на платформата заради извършване на неоторизирани превози.

В България се сблъскваме с остаряло законодателство и конюнктурни интереси, убеден е Радуков. Чисто съдебно минало, валидна шофьорска книжка, застраховка на колата, справка от КАТ за липса на нарушения – това са изискванията на Uber, за да бъдете включен в платформата, които Радуков изброи.

Протестиращи се събират пред ВАС в сряда в подкрепа на Uber

В социалните мрежи се организира протест срещу решенията на Върховния административен съд (ВАС) и на Комисията за защита на конкуренция...

Същевременно говорителят на КЗК Марио Гаврилов посочи, че Комисията подробно е обяснила защо Uber е незаконна дейност. И г-н Радуков каза, че таксиметровите фирми плащат редица лицензи, които Uber не плаща. Проследихме още няколко сайта за споделено пътуване и там пътниците не плащат на шофьорите за превоза, посочи още Гаврилов в ущърб на Uber. Той отказа да коментира закона, защото КЗК е държавен орган и изпълнява законодателството.

Марио Гаврилов заяви и, че КЗК няма компетенция да се занимава с дейността на действащи таксиметрови фирми - например т.нар. копърки, а оценява условията, при които влизат на пазара. При Uber имало предимство заради неплащане на административни разходи, които иначе другите превозвачи плащали. Реално предлагаме по-добрата алтернатива – хората говорят за качеството, а не за цената. Решението на КЗК е прецедент за Европа – никъде на Стария континент такъв орган не се изказа против Uber, дори в Германия има съдебни дела, но не заради становище на тамошното КЗК, посочи Радуков. Той припомни, че ВАС трябва да се произнесе по същество, за да е ясно ще има ли Uber в България или не.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика