Шефът на "Товарни превози": Защо да застраховаме изцяло стар локомотив при малък риск?

7247
Шефът на "Товарни превози": Защо да застраховаме изцяло стар локомотив при малък риск?
Снимка: БГНЕС

Въпросът със застраховките можем да го адресираме и към г-н Християн Кръстев. Това заяви пред Actualno.com настоящият управител на БДЖ „Товарни превози” Любомир Илиев в коментар относно скандалните договори за застраховка на жп техника, които бяха показани преди седмица и половина от Нова телевизия.

Какъв е случаят – според журналистическото разследване договорите със застрахователите са сключени така, че БДЖ да влиза с 5 хиляди лева самоучастие. Тоест – за всяка щета, дружеството трябва да даде 5 хиляди, а ако има нещо за доплащане, чак тогава се включва и застрахователят. Бившият изпълнителен директор на „Холдинг БДЖ” ЕАД Християн Кръстев поясни, че едно челно стъкло на мотриса струва 8 хил. лева, а страничните са между 2 и 5 хил. лева. С участието на БДЖ в покриването на щетите са платени 20,5 млн. лева за застраховки.

Застраховка „Гражданска отговорност" поевтинява от ноември

Застраховка „Гражданска отговорност" между 5 и 10% по-евтина за  шофьорите от следващия месец, прогнозират от бранша на праг...

По думите на Илиев лично Кръстев е инициирал правенето на одитен доклад за застраховките. Това станало още през 2010 година. Доколкото знам, техническите изисквания за застрахователните договори са били точно на г-н Кръстев, поясни сегашният управител на „Товарни превози” пред Actualno.com. Илиев каза, че има анализ в БДЖ, според който за пет години, спрямо щетите, които са нанесени върху подвижния състав на железниците и платената застрахователна премия, разликата е 17 млн. лева. С други думи са спестени 17 млн. лева, обясни шефът на „Товарни превози”.

Ако кажем, че понесените щети са около 3 млн. лева, то, за да бъде дозастрахован подвижният състав така, че да бъде в движение, да го наречем пълно „Каско”, трябва да се доплатят 17 млн. лева - това сочи анализът, поясни Илиев. И ще дам пример – ако карате стара „Жигула”, плащате си задължителната „Гражданска отговорност”, както и за влаковете има задължителна „Релсова отговорност”, след това въпросът е ще платите ли „Каско” 1500 лева, ако „Жигулата” струва 300 лева, попита риторично шефът на „Товарни превози”. Паркът ни е над 30 години – при нов парк е направено задължително „Каско”. Но при стар парк, където анализът на риска е показал, че не си заслужава да се прави пълно „Каско” заради малък риск и заради анализа за размер на щети от 3 млн. лева за пет години, ръководството на БДЖ е преценило да спести пари от пълна застраховка, добави директорът на „Товарни превози”.

Застрахователните договори обаче вече са обект на разследване на прокуратурата. Според одитен доклад на предишното ръководство на БДЖ, голяма част от влаковете са застраховани само докато си стоят неподвижно в депата. Те нямат никаква застраховка, докато са в движение – според г-н Илиев защото рискът е малък и защото не си заслужава да се харчат допълнителни пари за „Каско” т.е. примерът с „Жигулата”. Застрахователните договори са подписани още по време на първото правителство на ГЕРБ, когато Владимир Владимиров и Велик Занчев пак бяха начело на БДЖ. Тогава Владимиров беше шеф на директорския борд, сега е главен изпълнителен директор, преди Занчев беше изпълнителен директор, сега е председател на борда.

Илиев не коментира катастрофата при Калояновец и дали семафорната система е виновна за инцидента, както и дали сега всичко със сигнализацията при гарата е наред. Шефът на БДЖ „Товарни превози” призна и, че „не е навътре в темата” докъде е стигнало разследването, защото е на поста си от ноември миналата година, а инцидентът при Калояновец е от лятото на миналата година.

Московски: Заради реформи без пари, инвестиционната програма на БДЖ изостана

Що се отнася до БДЖ, реформите се правят с пари. През изминалия мандат се опитахме да направим реформи без пари и предприехме непопул...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com