Шефът на НОИ представи в розова светлина промяната за пенсионните вноски

23781
Шефът на НОИ представи в розова светлина промяната за пенсионните вноски
Снимка: БГНЕС

В текстовете, които са предложени в Закона за Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2015 г. възниква задължение за осигуряване за лица, които да имат едногодишен срок, в който да изберат къде да се насочва вноската от 5%. Това заяви пред журналисти Бисер Петков, управител на НОИ, предаде БГНЕС.

Думите на Петков "се превеждат" по следния начин - ако до една година родените след 31 декември, 1959 година не изберат да останат в универсален пенсионен фонд съгласно втори стълб на пенсионното осигуряване, то автоматично личните им партиди се вливат на общо основание в НОИ. Същото се отнася и за хората, които за пръв път започват работа догодина - в срок от една година те трябва да изберат дали да се осигуряват за пенсия в универсален фонд или да отидат при държавата. Ако не кажат изрично, осигуровките им заминават в НОИ.

Ако те не направят този избор в рамките на този едногодишен срок, се предлага осигуряването да бъде във фонд "Пенсии" в ДОО, уточни Петков. Изборът е между получаване на пенсия в пълен размер от ДОО или получаване на пенсия в редуциран размер от ДОО и допълнителна пенсия от универсален пенсионен фонд, посочи той.

На пазара има 10 дружества със съответните фондове. Става дума за избор на лицата, които се осигуряват в универсален фонд, посочи управителят на НОИ. Той изрази надежда, че ако бъдат гласувани тези промени и влязат в сила ще стимулират хората наистина да се замислят и да правят избор за своето бъдеще.

И бюджетът на ДОО мина на второ четене на ниво комисия

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене Законопроекта за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2015 г. Той предвиж...

Той заяви още, че делът на хората, които не избират фонд, отива на служебно разпределение и съгласно методика на НАП и Комисията за финансов надзор на случаен принцип определят фонда, в който се осигуряват.

Законопроектът за Държавното обществено осигуряване мина на ниво Бюджетна комисия в парламента. Тепърва ще има второ четене в пленарна зала както на този законопроект, така и на държавния бюджет плюс бюджета на НЗОК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com