Шефът на КЕВР: Не сме обслужвали никакви корпоративни интереси

13223
Шефът на КЕВР: Не сме обслужвали никакви корпоративни интереси
Снимка: БГНЕС

Никакви корпоративни интереси не са обслужени в досегашните решения на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това заяви председателят на енергийния регулатор Иван Иванов в ефира на bTV. Той определи като безумно твърдението на председателя на КРИБ Кирил Домусчиев, че комисията обслужва олигарсите. 

"Най-вероятно ще подадем и сигнал до органите, които трябва да изискат от господин Домусчиев да даде доказателства за своите твърдения. Уверявам ви, че не само аз, аз считам, че зад мен стои целия регулатор – никакви корпоративни интереси не са обслужени в нашите досегашни решения. Но това е проблем на този, който го е изрекъл", каза Иванов, който допълни, че се чувства омерзен от подобни изказвания.

КЕВР отложи решението за тока, Иванов се оправда с "Държавен вестник"

Очакваше се днес да стане ясно ще се удължи ли срокът за влизане в сила на новите цени на тока. Това обаче ще се разбере на 30 юни, вт...

Ни най-малко не сме във война с бизнеса, заяви Иванов. "Бизнесът плащаше 36 лв. добавка „задължение към обществото” допреди около година и няколко месеца. След това по един некоректен начин по отношение на българските граждани добавката беше намалена на 19 лв., а за потребителите на регулирания пазар достигна 53 лв, обясни шефът на КЕВР. След като сега въвеждаме единна ставка от 40 лева, спрямо 36 лева преди година увеличението е далеч по-малко от 20%, изчисли Иванов.

„За един от бизнесмените, който остро протестираше, се видя в Търговския регистър, че има 4 млн. лева печалба миналата година. Потреблението на електроенергия, което също е записано, е 190 хиляди лева. Дори да приемем тезата му за 20% увеличение, това прави 40 000 лева, което спрямо 4 милиона е само 1%. А той казваше, че ще изхвърли стотици работници", даде пример Иван Иванов. 

"Не би трябвало българският бизнес да почива на две основи - ниска цена на тока и на ниска цена на работната сила. В Западна Европа е точно обратното”, категоричен беше Иванов.

"Драстично увеличение на цената на тока до края на годината не се очаква", категоричен беше още шефът на КЕВР. 

Председателят на КЕВР огорчен от натиска на хора, които искали независим регулатор

До края на седмицата КЕВР ще реши дали ще има отлагане на решението дали да има промяна на цената на тока от 1 юли. Това заяви председа...

Във връзка с ВЕИ сектора Иванов припомни, че в момента Агенцията за държавна финансова инспекция извършва спешни проверки във ВЕИ дружествата. „Там, където има несъответствие, където има нарушения, които трябва естествено да бъдат доказани, ние ще вземем всички съответстващи на закона мерки”, увери той. 

„За тези ВЕИ централи, които са ползвали двойна преференция – от една страна, са реализирани с пари по национален или международен проект, а друга страна, получават преференциални цени, веднага се прави проверка дали от техните инвестиции е извадена сумата, която са ползвали. Ако не е извадена, се намалява цената на енергията от тези дружества и се прихващат и вземания, които трябва да бъдат осъществени за предшестващ период, когато те са измамили фактически със своите цени”, обясни Иванов.

Парламентът даде вчера законова възможност да се отложи увеличаването на цените на тока с един месец. Днес се очакваше да стане ясно ще се удължи ли срокът за влизане в сила на новите цени на тока. Това обаче ще се разбере на 30 юни, вторник. Като причина за отлагането на окончателното решение дали ще се отложи с един месец поскъпването на тока председателят на КЕВР Иван Иванов изтъкна, че поправката, приета вчера от Народното събрание в Закона за енергетиката все още не публикувана в "Държавен вестник". В поправените текстове депутатите записаха, че законът в променения му вид влиза в сила от 30 юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика