Шефът на БАБХ призна, че заради липса на пари не е имало превенция за "син език"

24624
Шефът на БАБХ призна, че заради липса на пари не е имало превенция за "син език"
Снимка: БГНЕС

Болестта „син език” не се случва заради лоша превенция от страна на ветеринарите. Тя се разпространява заради едни насекоми, наречени куликоиди. Насекомите виреят във влажно и ветровито време, а през това лято в България то беше такова и анализът показа точно това, заяви директорът на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов.

На въпрос дали е вярно, че ако са били отпуснати навреме пари за справяне с болестта навреме, Моллов не отрече и обясни, че са им дали само половината от исканите пари. Превенцията обаче не значи ваксинация - говорим за пръскане срещу куликоиди. Той изрично подчерта, че месото и млякото от заболели от „син език” животни не е опасно за хората. Наблюдаваме много внимателно търговската верига, особено транжорни, където се обработват по-големи количества месо, заяви шефът на БАБХ.

Животновъдите искат съд за държавата заради "син език"

Животновъди от цялата страна са внесли декларация до главния прокурор бездействие срещу болестта "син език". Това съобщи говорителят н...

В момента в страната са засегнати 240 селища и 3 хил. умрели животни. Очаква се да умрат още толкова. Животните, които са заразени и не умрат, вече имат един вид имунитет, каза Моллов в сутрешния блок на БНТ. Но преболедувалите животни имат проблем с репродукцията – тук може да помогне ваксинация. На 3 септември очакваме одобрение от ЕК за ваксинационен план, добави Моллов.

За последно толкова тежка ситуация със „син език” имаше през 1999 година, заяви Моллов. И посочи, че е възможно да Северозападна България да се превърне в санитарна зона, за да се спасят поне там животни и да няма големи поражения от коварната болест.

Най-важно е болните животни да се отделят веднага от здравите, подчерта Моллов. Колите на ветеринарните служби минават два пъти седмично през всяко населено място и извозват трупове до определените места. Днес има демонстранция какво се прави, за да знаят фермерите и да се реагира навреме. Стопаните могат да влязат в сайта на БАБХ или да се обърнат към общинския ветеринар, за да знаят какви лекарства да им купят – антибиотици, за да могат да се лекуват.

Подкрепяме исканията на животновъдите за компенсация от Европа. Такива компенсации се предвиждат и се надяваме всичко да се развие благоприятно.

Има забавяне на мерките за справяне с болестта "син език"

Има забавяне на мерките за справяне с болестта „син език”. Това заяви пред журналисти проф. дсн. Иван Станков, ректор на Тр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика