Шефовете на ДКЕВР отказаха да хвърлят оставки*

22627
Шефовете на ДКЕВР отказаха да хвърлят оставки*
Снимка: БГНЕС

Няма обстоятелства, които да налагат каквато и да е промяна в състава на ДКЕВР, преди да бъде оценен реалният положителен ефект от предприетите от Комисията в сегашния й състав действия. Това се казва в изявление на ръководството на ДКЕВР във връзка с поисканата им оставка от служебния кабинет на Георги Близнашки.

Вчера бе съобщено, че оставки в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) са поискани на председателя Боян Боев (на снимката вдясно) и на членовете на органа Лиляна Младенова, Еленко Божков.

Правителството е поискало оставката на шефа на ДКЕВР

Оставки в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) са поискани на председателя Боян Боев и на членовете на органа Лил...

Решенията и предложенията, които излизат от тази комисия, са нареботещи на този етап, заяви служебният министър на икономиката Васил Щонов. Той подчерта, че в енергетиката има хора, на които трябва да им бъде забранено да се връщат в този сектор десет години.

Вицепремиерът Екатерина Захариева уточни, че решение за оставките на тримата ще бъде взето в четвъртък (т.е - днес). „Дотам са стигнали безпрецедентните решения на ДКЕВР, че в писмо на ЕК да се посочва председателят поименно като пример за лошо политическо назначение", каза още тя и допълни, че регулаторът прави политически изказвания.

Премиерът Георги Близнашки заяви, че ситуацията в енергетиката е много тежка и припомни, че задълженията на НЕК надхвърлят 3 млрд. лв.

В изявлението на регулратора, което е публикувано на сайта на ДКЕВР, се твърди, че "всички решения са взимани в условията на пълна прозрачност и спазване на закона". Също така се припомнят проблемите, с които регулаторът е трябвало да се справя - 1. Свръхпроизводство на електроенергия от ВЕИ и електроенергия по дългосрочни договори със задължително изкупуване на високи цени; 2. Намаляващо потребление на регулирания пазар, в следствие на поетапно либерализиране на енергийния сектор и 3. Натрупани дефицити в системата от минали периоди, породени от отменени методики и неточно прогнозиране на произведена енергия от ВЕИ и експлозивното въвеждане на фотоволтаици в експлоатация през м. юни 2012 г.

Членовете на ДКЕВР не пропускат и да се похвалят, че са разработили дългосрочна стратегия за решаване на проблемите в сектора и че започнали конкретния действия по нея.

ДКЕВР проверява НЕК заради подозрения, че плаща на едни за сметка на други

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започва мащабна проверка на Националната електрическа компания (НЕК). Провер...

По-нататък са зададени 3 въпроса:

Кои точно решения, взети от сегашния състав на ДКЕВР, представляват неизпълнение на задълженията на регулатора за защита на обществото?

Кои от решенията на регулатора и как точно вредят на цялостното състояние на сектора?

Не става ясно дали има и ако да - каква е различната експертна визия за развитие на сектора, която се предлага в момента, и не би ли могла тя да бъде предмет на обсъждане с Регулатора?

*Информацията е актуализирана в 12.30 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика